Skuffede kjoleeksperter

Eventyrlig, ja, men for lite glamour over brudekjolen til prinsesse Märtha Louise, mener moteekspertene. Likevel er alle enige om at Märtha var en praktfull brud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kjolen kunne vært enda mer majestetisk. Den var litt lite glamorøs, mener designer Nora Farah.

Kjolen, designet av Wenche Lyche, er laget i offwhite silkeduchesse og består av to deler. Jakken har tydelige snippkjolesnitt, med gotiske ermbuetopper hentet fra Nidarosdomen. Trompetermet med broderi henter inspirasjon fra dronning Sonjas brudekjole.

Prinsessens slep er hele tre meter langt og ender i en gotisk spissbue, også hentet fra domen. Slepet er prydet av et ornament bestående av fem liljer i en sirkel som symboliserer det hellige ekteskapstallet.

- Ideen om en renessansekjole var morsom. Den representerer Nidarosdomen og eventyrideen er fulgt opp. Helhetsinntrykket på avstand var flott, men når man ser mer på detaljene er det noe skuffende. Det kunne vært enda flottere og frisyren kunne vært mer ungdommelig, sier Nora Farah til NTB.

Farah er overrasket over kjolen som det har vært store forventninger til.

- Den er dempet i forhold til Märthas livskraft og livsglede. Den kunne vært mer helhetlig og gjennomtenkt. Sløret passet ikke til kåpen og jeg syntes ikke det blanke stoffet gjorde seg til renessansestilen, sier Farah.

Heller ikke moteekspert Kiki Sørum er udelt positiv til kjolen.

- For å være helt ærlig er jeg litt skuffet. Det var store forventninger og eventyraspektet er helt klart ivaretatt, men det er ikke tatt ordentlig ut. Kåpen var den viktigste delen av kjolen til å begynne med. Den kunne det vært gjort mer ut av. Den var litt forsiktig, mener Sørum.

Da brudeparet hilste på gjestene i Stiftsgården, hadde Märtha tatt kåpen av og hadde en enkel kjole på.

- Den var hel grei, men litt enkel, litt «fattigslig». Ikke det, den har sikkert kostet flesk og det var en flott brud, men ikke en kongelig brud. Den er langt unna Mette-Marits brudekjole i fjor og kunne vært mer storslagen og gjennomtenkt. Men Märtha Louise nydelig og vakker uansett. Hun var en praktfull brud, sier Sørum til NTB.

Designer Martine Richter Svenkerud i «Pikene bak Slottet» hadde håpet på mer friskhet i prinsessens kjolevalg..

- Det første jeg tenkte var «drakthistorie krysset med eventyrprinsesse». Det passer jo svært godt til hennes person. Når hun tok av kåpen, letter det og kostymepreget blir borte. Det er et tydelig Wenche Lyche og Märtha Louise-samarbeid, sier Svenkerud til NTB.

Men Svenkerud hadde gjerne sett litt mer liv i kjolen.

- Jeg hadde kanskje håpet på mer friskhet med tanke på Märthas glade, åpne holdning. Jeg hadde ikke trodd kjolen skulle være så streng. «Pikene bak Slottet» står bak kreasjonen til Aris mor, Marianne Solberg Behn.

- Hun har korsettliv og skjørt i tre løse lag. Lagene i syringrått, grønnblått og sølvblonde med aubergine, blander seg og lager den endelige fargen på kjolen, sier Svenkerud.

(NTB-Sofia M. Fossum)