Skuffede turister og sjokkert verdenspresse

Både utenlandske pressefolk og turister sperrer opp øynene over ranet av Munch-maleriene. Hendelsen har vakt stor oppsikt i resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er klart dette er oppsiktsvekkende. «Skrik» er et av verdens mest kjente malerier. Vi har hatt store maleri-ran også i Italia. Etter det har det blitt vanlig med bevæpnede vakter på museene, sier den italienske journalisten Paolo Biondani fra avisa RCS Quotidiani.

-  Toppsak

-  Det er nok ikke bedre sikkerhet i Danmark. Men det er jo underlig at det kan skje to ganger, sier danske Asbjørn Date i TVavisen.

Også britiske BBC er på plass i Oslo for å dekke ranet av de verdensberømte kunstskattene.

-  Dette er toppsak i mange medier i Storbritannia nå. Dette er jo kjempeinteressant for hele verden. Alle kjenner til «Skrik», men ikke alle vet at det er et norsk maleri. Men imaget av skriket kjenner alle igjen, sier kulturkorrespondent David Sillito.

Han mener et liknende ran kunne skjedd i England. I fjor ble tre malerier, blant annet et Picasso-bilde, stjålet fra Whitworth-museet i Manchester. Kulturprodusent Emily Selvadurai sier dette:

-  Det er rart det ikke har blitt stjålet herfra før. Nå er denne saken big news i London.

Intetanende og forventnings-fulle turister måtte gå skuffet fra Munch-museet på Tøyen i går.

-  Vi visste ikke noe om ranet før vi spurte en person om veien rett borti her. Vi er veldig interessert i Munch, særlig «Skrik». Vi er veldig skuffet nå. Slike triste ran skjer jo overalt i verden. Det har skjedd mye rart i Louvre også, sier Michel fra Paris. En kvartett med sørkoreanere er kanskje mest lei seg.

Reist langt for «Skrik»

-  Ja, for vi reiser i morgen (tirsdag). Vi kom til Oslo for å se det berømte Munch-museet. Dette er trist, sier Susan Choi.

-  Jeg kom for å se «Skrik» og hadde ikke den fjerneste idé om det som har skjedd. Nå får jeg vel shoppe i stedet, sier Sarah Mcaneney (29) til Dagbladet, som var kommet helt fra New Zealand for å se «Skrik».

TRIST: Koreanerne Chul Buyim Yim, Se Jin Lim, Susan Choi og Mie Young Kim fikk ikke realisert drømmen om å se Munch-museet. - Trist, sier de.