Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffelsen over Jens

Det har vært høye forventninger til Jens Stoltenberg, men når resultatene uteblir stuper kursen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det har vært like store forventninger til Jens Stoltenberg som det har vært til IT-selskapene på verdens børser. Men når resultatene uteblir, stuper kursen, både i markedet og i politikken. Det kan nesten virke som om folk føler seg personlig sveket og forrådt av en forfører. De var blendet av hans sjarm, ble forledet til begeistring. Så svikter han. Han innfrir ikke forventningene.

Ingen statsminister har noensinne fått lavere score på spørsmål om han gjør en god jobb enn Jens Stoltenberg i dagens MMI-måling for Dagbladet. Før han ble statsminister, lå han på popularitetsnivå med Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland i deres beste dager.

  • Erik Solheim forutså for halvannet år siden hva som ville skje med Jens om han overtok etter Jagland. Som frontfigur for en mindretallsregjering ville også Stoltenberg etter en kort periode med hvetebrødsdager få samme trøbbel som sin forgjenger. Opposisjonspartiene er i flertall og angriper fra alle kanter. Pressen forsterker inntrykket av mindretallsregimets problemer. Og velgerne er troløse og opportunistiske.
  • I tillegg er Ap herjet av mange interne strider. Det hører til dagsordenen for ethvert parti som skal vedta nytt program. Men sjelden har motsetningene vært så mange og så skarpe som de nå er i Ap. Det som partiledelsen oppfatter som en god og nødvendig strid, tolker omverdenen som opprør og manglende lederskap. Det ledelsen beskriver som nødvendige, demokratiske prosesser, oppfatter folk som handlingslammelse.
  • Arbeidsdelingen mellom statsminister og partileder svekker også inntrykket av Stoltenberg som sterk leder. Når det vitterlig er Jagland som leder prosessene med å utforme den nye politikken, vil mange naturlig nok spørre seg om Stoltenberg er partiets og regjeringens naturlige frontfigur.
  • Spørsmålet er om et samlende landsmøte, med djerve vedtak for fornying av offentlig sektor og åpning for EU-søknad, er nok til å gjenerobre skuffede velgere. Regjeringen er dessuten nødt til å legge fram et ansvarlig statsbudsjett som aldri vil kunne konkurrere med opposisjonens ulike overbud. Derfor er det slett ikke sikkert at bunnen er nådd for Jens Stoltenberg.