- Skuffende og irriterende

Nå lover Ole Robert Reitan å være «stresset og streng».

SKUFFET: - Når vi reiser til Kina for å undersøke arbeidsforholdene der, må vi klarer å avdekke dårlige arbeidsforhold i Oslo, sier Ole Robert Reitan (42), direktør for Rema 1000 og sønn av Norges ubestridte dagligvarekonge Odd Reitan. 
Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
SKUFFET: - Når vi reiser til Kina for å undersøke arbeidsforholdene der, må vi klarer å avdekke dårlige arbeidsforhold i Oslo, sier Ole Robert Reitan (42), direktør for Rema 1000 og sønn av Norges ubestridte dagligvarekonge Odd Reitan. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når vi reiser til Kina for å undersøke arbeidsforholdene der, må vi klare å avdekke dårlige arbeidsforhold i Oslo, sier Ole Robert Reitan (42), direktør for Rema 1000 og sønn av Norges ubestridte dagligvarekonge Odd Reitan.

Det var fredag Dagbladet avslørte at Sharma Maneswori (35) hadde vasket for Rema 1000 og Rimi, uten å få noe betalt. Maneswori hadde jobbet for Tveita Renhold i nærmere ett år, da det ble slått konkurs.

I tillegg kom det fram at de ansatte fikk ulovlig lav lønn.
De nærmere 30 ansatte vasket for blant annet 22 Rema 1000-butikker, og ifølge eieren hadde renholderne en timelønn på 115 kroner. Dette er langt lavere enn den allmenngjorte minstelønnen som er 161,17 kroner i timen.

- Det er klart det er irriterende at det blir avdekket, men jeg er glad for at vi har vært tydelig på at vi ikke tolerer sånne forhold, sier Reitan, som sier at alle de samarbeider med skal følge lover og regler.

- Skuffet Rema 1000 sa opp kontrakten da de avdekket at Maneswori ikke fikk lønn.

FIKK IKKE BETALT: Nepalske Sharma Maneswori (35) har siden september i fjor vært ansatt i Tveita Renhold og vasket for blant annet Rimi på Haugerud og ved Rema 1000-butikken i Universitetsgata i Oslo. 
Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
FIKK IKKE BETALT: Nepalske Sharma Maneswori (35) har siden september i fjor vært ansatt i Tveita Renhold og vasket for blant annet Rimi på Haugerud og ved Rema 1000-butikken i Universitetsgata i Oslo. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg er skuffet. Samtidig er jeg stolt over at vi instinktivt reagerte raskt da det ble avdekket, sier Reitan.

Rema 1000-direktøren mener opptreden til Tveita Renhold er «totalt uakseptabel». Dagbladet har avdekket at Tveita Renhold i realiteten er drevet av Yogathas Rasmanikcam, som seinest gikk konkurs med Elegance Renhold i 2011.

Dette firmaet hadde på et tidspunkt vasket hos cirka 20 Rema-butikker i Oslo. Rasmanikcam ble anmeldt for blant annet underslag og brudd på skattelovverket og saken ble avgjort ved at Rasmanikcam har vedtatt et forelegg.

BETALTE IKKE: Yogathas Rasmanikcam (43) fra Tveita Renhold har tidligere bekreftet at Maneswori ikke har fått betalt, men han sier dette skyldtes at Maneswori ikke har levert inn skattekort. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET
BETALTE IKKE: Yogathas Rasmanikcam (43) fra Tveita Renhold har tidligere bekreftet at Maneswori ikke har fått betalt, men han sier dette skyldtes at Maneswori ikke har levert inn skattekort. Foto: TORGEIR P. KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

- Det er klart at kvalitetssjekken har sviktet når slikt skjer. Da er det viktig å unngå at det skjer igjen. Det er vi veldig tydelige på. Vi aksepterer ikke slike forhold, sier Reitan.

- Moralsk ansvar LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer landets renholdere, mener Reitan og Rema 1000 bør ta det moralske ansvaret og betale lønnen til de underbetalte renholderne.

- Når noen profitterer på andres elendighet kan de etter vår mening ikke fri seg fra at de har et moralsk ansvar i forhold til det som blir avdekket. Det vil være naturlig at Rema 1000 her tar ansvar. På toppen av pyramiden i enkelte av dagligvarekonsernene sitter det meget rike og profilerte eiere som neppe kan være seg bekjent av hva som foregår innenfor deres egne vegger og hos virksomheter de velger å samarbeide med, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet.

Reitan sier han ikke vil kommentere den konkrete saken, men sier at Rema 1000 har et moralsk ansvar for å opptre korrekt.

- IRRITERENDE: - Det er klart det er irriterende at det blir avdekket, men jeg er glad for at vi har vært tydelig på at vi ikke tolerer sånne forhold, sier Ole Robert Reitan, som sier at de alle de samarbeider med skal følge lover og regler. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
- IRRITERENDE: - Det er klart det er irriterende at det blir avdekket, men jeg er glad for at vi har vært tydelig på at vi ikke tolerer sånne forhold, sier Ole Robert Reitan, som sier at de alle de samarbeider med skal følge lover og regler. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

- Når vi selger en fjerdedel av maten og sysselsetter 11 000 mennesker, så er det ingen tvil om at det er viktig at vi viser fram gode holdninger og bidrar til å skape et godt arbeidsliv som man vil jobbe i, sier Reitan. Han gjentar flere ganger at lovbrudd og utnytting av ansatte er i strid med Rema 1000s verdigrunnlag.

Ryggrad og moral - Det er viktig for oss å vise at vi oppfører oss skikkelig. At vi har ryggrad, moral og gode rutiner. Så får heller butikkene oppleve meg som stresset og streng, sier Reitan.

Direktør for NHO Service, Petter Furulund, sier til Dagbladet at saken med Tveita Renhold er et «skoleeksempel på verstinger som har fått operere innen renholdsbransjen i altfor mange år». Det er også grunnen til at man i renholdsbransjen har måtte ty til ekstraordinære tiltak som lovfestet minstelønn, offentlig godkjenning av renholdsbedrifter og tilhørende ID-kort på de ansatte, forteller Furulund.

- Jeg håper disse tiltakene er utformet og vil bli praktisert på en måte som gjør det vanskelig for slike spekulanter å utnytte arbeidstakere og snyte samfunnet for framtida. Begrunnelser som at hvis vi følger loven så vinner vi ikke oppdraget er jo nærmest pinlige. Men det må også være pinlig for store butikkjeder å bli hengt ut på denne måten, sier Furulund.

- BØR TA ANSVAR: LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer landets renholdere, mener Reitan og Rema 1000 bør ta det moralske ansvaret og betale lønnen til de underbetalte renholderne. Her ved distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- BØR TA ANSVAR: LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer landets renholdere, mener Reitan og Rema 1000 bør ta det moralske ansvaret og betale lønnen til de underbetalte renholderne. Her ved distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- At det forekommer sånne ting er pinlig for oss alle sammen. Da er jeg glad ryggmargsrefleksen i norsk næringsliv er at vi ikke aksepterer dette, sier Reitan.

VERSTINGER: Direktør for NHO Service, Petter Furulund, sier til Dagbladet at saken med Tveita Renhold er et «skoleeksempel på verstinger som har fått operere innen renholdsbransjen i altfor mange år». Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
VERSTINGER: Direktør for NHO Service, Petter Furulund, sier til Dagbladet at saken med Tveita Renhold er et «skoleeksempel på verstinger som har fått operere innen renholdsbransjen i altfor mange år». Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX Vis mer