Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffende oljeprøve

BERGEN (Dagbladet): Det ble ikke utløst noen jubel på oljeriggen «Ocean Alliance» eller i oljeselskapene som eier den lovende blokken Vemadomen i Norskehavet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kjerneprøve som ble tatt opp i går kveld ga ikke det svaret som de håper på. Operatørselskapet Statoil vil fortsette undersøkelsene og skal heve en ny kjerneprøve i dag.

Må testes

Det er anslått at brønnen på Vemadomen, 200 kilometer vest for Sandnessjøen i Norskehavet, kan inneholde hele tre milliarder fat olje. Større oljefelt er ikke funnet i noe hav i hele verden, bortsett fra Statfjord-feltet. Men, det kan også vise seg at de store reservoarene bare inneholder vann.

En godt informert kilde i Statoil sa til Dagbladet i natt at det ikke kom meldinger fra riggen «Ocean Alliance» som ga grunn til jubel. Informasjonsledelsen vil ikke kommentere prøven.
- Foreløpige analyser av kjerneprøven ble foretatt utover natta. Informasjonen fra disse går til Oljedirektoratet i dag, og rutinemessig vil det bli sendt ut en pressemelding etter forslag fra oss, sier informasjonssjef Nina Steihaug til Dagbladet.

Flere kjerneprøver, analyser og testboring må gjennomføres med positive resultater før eierne Statoil, den norske stat (SDØE), BP og Conoco kan begynne å diskutere mulige utbyggingsløsninger.

- Hvis det blir aktuelt med utbygging på Vemadomen må det bli en flytende produksjonsenhet. Feltet ligger på 1230 meters havdyp og der vil det ikke være mulig å plassere en fast produksjonsplattform, sier Steihaug.

God kvalitet

Det skal bores helt ned til 5000 meter i Vemadomen. Det britiske oljeselskapet BP har allerede gjennomført boring i naboblokken Nyhøgda. Opplysninger derfra tyder på at reservoarbergarten er av god kvalitet, i sandstein av kritt-alder.

Kjerneprøvene som er tatt opp på oljeriggen «Ocean Alliance» består av væske og sandstein. Det bør helst lukte og renne olje av steinen som nå blir hentet fra 2280 meters dyp.
I de siste dagene har spenningen vært stor i det norske oljemiljøet. Nå er det bekreftet at reservoarene inneholder olje.

En utbygging på Vemadomen vil bli av enorm verdi for det norske oljemiljøet. Aldri tidligere er det blitt produsert olje fra så store havdyp som her. Oljeteknologien er kommet langt på dypvannsløsninger i Norge.

Flere norske selskaper er helt i verdenstoppen, noe som blant annet har gitt flere store kontrakter i Mexico og på vestkysten av Afrika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!