Per-Willy Amundsen med tirade mot utmeldt Frp-profil

- Skuffende, selvhøytidelig og svakt

«Ditt ego har blitt for stort. Skuffende, selvhøytidelig og svakt. Du får ingen forståelse fra meg. Patetisk.»

TIRADE: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen knaller til mot Kristian Norheim, som har meldt seg ut av Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIRADE: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen knaller til mot Kristian Norheim, som har meldt seg ut av Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kraftsalven kommer fra ekstatsråd og Frp-profil Per-Willy Amundsen. Den er rettet mot partiets tidligere utenrikspolitiske talsperson og stortingsrepresentant, Kristian Norheim.

At Norheim på selve valgkvelden lot seg intervjue av Telemarksavisa og kunngjøre at han har meldt seg ut av Fremskrittspartiet, falt Amundsen tungt for brystet:

«Det var aldri vanskelig å forstå at du var lyseblå. Men ærlig talt, dette gjør du på valgdagen? Mot partiet som har løftet deg opp og gitt deg alle muligheter?», skriver Amundsen i en kommentar på Norheims egne Facebook-sider.

Nå slår Norheim tilbake med å sitere Marve Fleksnes.

- Grumsete farvann

- Jeg har valgt å ikke svare på kommentaren til Per-Willy. Den kan stå å «skinne» for seg selv. Men jeg ble minnet på et sitat som Marve Fleksnes skal ha kommet med: Han klarer det mesterstykke å gjøre seg liten av seg sjøl. Det synes jeg passer godt, sier Norheim.

UTE AV PARTIET: Tidligere stortingsrepresentant Kristian Norheim har meldt seg ut av Frp.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTE AV PARTIET: Tidligere stortingsrepresentant Kristian Norheim har meldt seg ut av Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

43-åringen var fraksjonsleder for Frp i utenriks- og forsvarskomiteenmellom 2013 og 2015, da han møtte som Bård Hoksruds faste vararepresentant på Stortinget. Han var leder av FpU i Telemark, men var en tid ute av partiet etter landsmøtet på Bolkesjø i 1994, da mange av de såkalte liberalistene i Frp forsvant ut.

- Frp har alltid bestått av fløyer, og jeg ser at Per-Willy kaller meg «lyseblå». Men jeg har vansker med å skjønne hvordan han kan skjelne farger når han svømmer rundt i et så grumsete farvann, sier Norheim.

På direkte spørsmål avklarer Norheim at han med «grumsete farvann» sikter til Amundsens retorikk og harde linje i innvandringspolitikken.

- Jeg har aldri vært hardcore på dette med innvandring og tror ikke at landet blir invadert av islamister som kommer båtveien. Men jeg mener fortsatt at det er mange bra folk og mye bra politikk i Frp, sier han.

- Svært skuffet

Per-Willy Amundsen har ikke slettet kommentaren på Facebook, men holder fast ved sin kritikk av Norheim.

- Jeg ble svært skuffet da jeg så hva han skrev på valgdagen. Det handler om ryddighet og anstendighet, overfor et parti som har gitt ham alle muligheter og et stort kontaktnett, sier Amundsen til Dagbladet.

Norheim viser til at han ventet til valglokalene var stengt med å kunngjøre sitt brudd med Frp og sier han dessuten hadde gitt partiet en ukes forhåndsvarsel.

- Det er likevel en illojal måte å proklamere det på. Han kunne ha gjort dette stille og rolig, sier Amundsen.

Frp-profilen som har vært statssekretær i Kommunaldepartementet og justisminister i Erna Solbergs regjering, medgir at han og Norheim står et stykke fra hverandre politisk.

- Det er ingen stor hemmelighet at Kristian kommer fra den ultraliberale fløyen i Fremskrittspartiet, mens jeg hører hjemme i den konservative delen av partiet. Det har alltid vært fløyer i Frp, men å gå ut offentlig på denne måten bidrar bare til å skape fronter mellom disse fløyene, sier Amundsen.

KRITISK: Per Sandberg karakteriserer partikameratene Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde som kunnskapsløse og uten peiling. Reporter: Gunnar Hultgreen Video: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Retningsvalg

Norheim er mange ganger blitt nevnt som kandidat til ulike verv i partiet og regjeringsapparatet, så vel som i Nobelkomiteen.

Men at han melder seg ut av partiet fordi han ikke er blitt tilgodesett med verv de siste årene, avviser han blankt.

- Nei, det har ingenting med saken å gjøre. Hovedgrunnen er at jeg nå har en jobb der det er greit å være uten bindinger til et bestemt parti. Det er mer enn fire år siden jeg var aktiv i Frp, så dette er en prosess som har pågått en stund, sier han.

Norheim vil ikke si hva han stemte, men røper at han stemte på et parti i kommunevalget og et annet i fylkestingsvalget. Han stemte heller ikke på Frp ved stortingsvalget for to år siden, sier han, enda han da altså var partimedlem.

- Jeg får ikke øye på partiets prosjekt, sier Norheim og fortsetter:

- Som nyutmeldt bør jeg være forsiktig med å mene noe, men det er opplagt at Frp står foran et retningsvalg for hva partiet skal være og hvor grensa går for virkemiddelbruken. Jeg har et godt forhold til Sylvi Listhaug personlig, men jeg forstår ikke hva båtflyktninger i Middelhavet har med et norsk lokalvalg å gjøre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer