Skuffer offiserene som mener Forsvaret sliter

- Statsbudsjettet løser ingenting

SKUFFER: Statsbudsjettet skuffer de tre befalsorganisasjonene, som mener budsjettforslaget ikke løser noen av hovedutfordringene Forsvaret står overfor. Bildet viser soldater fra Telemark bataljon som for tiden deltar i øvelsen «Silver Arrow» i Latvia. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SKUFFER: Statsbudsjettet skuffer de tre befalsorganisasjonene, som mener budsjettforslaget ikke løser noen av hovedutfordringene Forsvaret står overfor. Bildet viser soldater fra Telemark bataljon som for tiden deltar i øvelsen «Silver Arrow» i Latvia. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen varsler økt satsing på Forsvaret i statsbudsjettet, og mener den reelle budsjettøkningen blir på 1,46 milliarder kroner, eller 3,4 prosent.

Men brorparten av økningen forsvinner inn i sluket til to av Forsvarets største investeringsprosjekter: Kampfly og Joint Strike Missile (JSM). Mens økte bevilgninger til kampflyprogrammet spiser 1038 millioner ekstra budsjettkroner, spyttes nye 308 millioner kroner inn i utviklingen av prestisjemissilet som blir hovedvåpenet på de nye flyene.

Utenom dette, framhever regjeringen selv en bevilgning på 32,6 millioner kroner for å redusere responstida på helikopterberedskapen på Rygge, mens Forsvaret skal brukes 81,5 millioner kroner for å sikre stabil nødstrømforsyning på Statsministerens kontor.

Det legges også opp til å utbetale 64,1 millioner i særskilte kompensasjonsordninger for personell som har pådratt seg psykiske belastningsskader i internasjonale operasjoner, mens det skal brukes fire millioner kroner på et professorat om Den andre verdenskrig.

Bekymret — Dette budsjettet løser ingenting i forhold til de utfordringene alle er enige om at vi står overfor i dag, sier leder for Befalets fellesorganisasjon (BFO), Jens Jahren, til Dagbladet.

BFO er den største av befalsorganisasjonene i Forsvaret. De mener budsjettforslaget verken er bærekraftig eller løser en bemanningsutfordring de mener er kritisk på flere områder.

— Spesielt Sjøforsvaret sliter. Vi hadde håpet på større endringer på personellsiden, med økt bemanning for å møte kravet om et mer robust forsvar. Også Hærens avdelinger har et for lavt øvingsnivå. Det nye budsjettforslaget viderefører den negative situasjonen vi har i dag, der kompetansen sakte, men sikkert spises opp, sier Jahren.

Han påpeker at bemanningssituasjonen også påvirker de få satsingene de ser i budsjettforslaget.

— Vi ser at det bevilges mer til vakttillegg og høynet helikopterberedskap på Rygge. Men det hjelper lite når man allerede sliter med å ha nok bemanning for å oppfylle beredskapen, sier han.

Skuffet Også Norges Offisersforbundet (NOF) peker på bemanning som et problem.

Forbundet har selv regnet seg fram til at den reelle økningen av budsjettet bare er på 1,8 prosent, mot 1,9 prosent i fjor.

— Vi er skuffet, og hadde forventet mer. Det er jo ikke store nyheter som kommer, men stort sett den samme linjen som er fulgt de siste årene, og faktisk lavere vekst enn de rødgrønne ga i fjor, sier forbundsleder Egil André Aas.

— Forsvaret blir verken mer robust eller får større utholdenhet med dette budsjettet. Da må vi ha flere folk. Sjøforsvaret har for eksempel ikke nok personell til å drifte fregattene, påpeker han.

Aas sier forbundet nå er bekymret over signalene som gis. Spesielt fordi de oppleves å stå i motsetning til den offensive holdningen både forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen hadde for bare noen dager siden, da Søreide ba om fagmilitære råd for å møte dagens utfordringer for Forsvaret.

— Dette budsjettet gir verken muligheter eller rom for å komme videre, sier Aas.

— Personellet sliter Krigsskoleutdannede offiserers landsforening (KOL) kaller styrkingen av budsjettet for marginal, men håper regjeringen har truffet bedre enn tidligere når det gjelder framtidige satsinger. Samtidig peker også dette forbundet på bemanningssituasjonen.

— Det hjelper ikke å komme med en milliard mer til øvelser, hvis man ikke har nok personell til å øve. Det er vel og bra at man ønsker økt helikopterberedskap, men da må personellet henge med. Det renner ikke over av flygere og navigatører i Forsvaret. Vi har ikke nok årsverk. og det er der skoen trykker, sier KOL-leder Kim A. Sabel til Dagbladet.