Skuffer sine egne

TROMSØ (Dagbladet): Stolte vardøværinger håpet på bedre tider da byens store sønn ble sjef i det mektige Finansdepartementet. Men nå får Karl Eirik Schjøtt-Pedersen strykkarakter av sine «egne»: - Han har flyttet fra Finnmark og Vardø både i tanker, ord og gjerninger, klager Vardø-ordfører Hermod Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei og nei, det første budsjettet hans er begredelig for oss i Distrikts-Norge. Man får bare håpe det ikke blir vedtatt. For dette er veldig skuffende, siden Karl Eirik har kunnskap om hva distriktene sliter med, sier en skuffet Høyre-ordfører i Vardø.

Rammer hjembyen

Larsen hevder at Schjøtt-Pedersen har snekret sammen et revidert budsjett som vil svi for samtlige innbyggere i statsrådens egen hjemby.

- Kuttene betyr dyrere kommunale tjenester i Vardø. Og et vesentlig dårligere tilbud innafor skolesektoren og eldreomsorgen, hevder Hermod Larsen.

Han er også skuffet over samferdselseskutt, og mener økte utgifter til sykepenger vil bli en tung bør å bære for fattige kommuner.

Han tror mange i Finnmark kanskje har hatt for høye forventninger til fylkets første finansminister.

- Det er vel sånn at Karl Eirik har skiftet fokus etter 20 år i hovedstaden. Han har forlatt Vardø og Finnmark på mer enn én måte, sier Larsen til Dagbladet.

Tømmes for folk

Langt flere enn «Schjøtt'n» har flyttet fra vesle Vardø helt nordøst i Norge. Men fraflyttinga er bare et symptom på byens problemer, ifølge ordføreren. Fiskeriene svikter og arbeidsplasser forsvinner.

- Og staten pøser nye oppgaver over på oss, uten at penger følger med på lasset. Dette utarmer Vardø og mange andre småkommuner. Det var denne utviklinga jeg hadde håpet at Karl Eirik skulle snu.

- Hva burde finansministeren ha gjort?

- Norge er rikere enn noen sinne, det er for galt at vi ikke kan bruke noen oljemilliarder på å sikre velferd og skape optimisme. Men mektige krefter banker inn i oss at sånt skaper renteøkning. Det er nok disse Karl Eirik har lyttet til.

- Pinlig

Også Ap's egne distriktsordførere varsler kamp mot budsjettet. Tromsøs Herman Kristoffersen trodde en Ap-regjering ville gi gjeldstyngede Tromsø et løft. I opposisjon var jo Ap-toppene svært bekymret for kommuneøkonomien.

- Pinlig for Jens Stoltenberg og Ap. I budsjettet finnes ikke så mye som et hemmelig, lite signal engang, sier Kristoffersen til Nordlys.

Også andre etterlyser sammenheng mellom liv og lære hos Jens og Karl Eirik.

- Jeg er frustrert, forbannet og føler avmakt overfor min egen regjering. Det viser igjen at det politiske tyngdepunktet ligger rundt Oslofjorden. sier Sørreisa-ordfører Magnor Olsen til Troms Folkeblad.

skjalg.fjellheim@dagbladet.no

SKUFFER: Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har mistet sin høye stjerna i hjembyen.