Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffet Aure på vei ut

Aud-Inger Aure fikk ikke den friskmeldingen hun hadde håpet på i går. I stedet fikk hun legens fraråding mot å gå tilbake i den krevende jobben som justisminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en nedstemt og klart skuffet Aud-Inger Aure som hadde møte med statsminister Kjell Magne Bondevik på hans kontor i går ettermiddag.

Aure ga før helga klare signaler både overfor Justisdepartementet og til sentrale KrF-kolleger at hun trodde på friskmelding og ønsket å ta fatt på statsrådsjobben igjen.

- Hun er instilt på det selv, bekreftet hennes ektemann, Jostein Aure overfor Kristiansund-avisa Tidens Krav på lørdag.

Viser bedring

Men professor Rolf Nyberg-Hansen ved Rikshospitalets nevrologiske avdeling var av en annen oppfatning. I en pressemelding skriver han at Aures helsetilstand har utviklet seg tilfredsstillende og at hun viser fortsatt bedring.

Men etter det Dagbladet kjenner til, ble Aud-Inger Aure klart frarådet å gå tilbake i den krevende jobben som justisminister.

Denne situasjonen drøftet hun med statsminister Kjell Magne Bondevik i går ettermiddag.

Aure ønsket i går ikke å kommentere sin situasjon.

Stor risiko

Aud-Inger Aure har nå vært sykmeldt i nærmere seks uker, etter at hun fikk et hjerneinfarkt i januar. Hennes generelle helsetilstand med diabetes gir Aure en relativt høy risiko for et nytt infarkt.

Aud-Inger Aure har frasagt seg gjenvalg til KrFs sentralstyre foran partiets landsmøte i april.

I hjembyen Kristiansund har det vært knyttet spenning til om hun nå vil stille som partiets ordførerkandidat ved kommunevalget til høsten. For fire år siden gjorde hun et meget godt valg og ble byens ordfører.

Helseminister Dagfinn Høybråten fortsetter som fungerende sjef for Justisdepartementet under Aures sykefravær.

Ny minister

Aures siste sykmelding løper ut samme dag som Senterpartiets landsmøte velger ny partileder. Dermed er det mest sannsynlig at statsminister Kjell Magne Bondevik må finne en ny justisminister, samtidig som han rydder plass til påtroppende Sp-leder Odd Roger Enoksen i regjeringen.

Bondevik har gjentatte ganger understreket at det er viktig for ham at hans regjering har en kvinneandel på 40 prosent. Med ni kvinner av 19 regjeringsmedlemmer startet han ut med god margin.

Svakest

Men hans eget parti har svakest kvinneandel, med bare to kvinner av ni regjeringsmedlemmer.

Dersom han gjør som departementet ønsker og lar statssekretær Bjørn Johan Solbakken overta justisministerstolen, sitter partileder og regjeringens likestillingsansvarlige, Valgerd Svarstad Haugland, igjen som eneste kvinnelige KrF-statsråd.