Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffet etter lukket krisemøte med Sanner

Regjeringens økonomiske slagplan er bare i fase to.
Krisepakke nummer tre vil bli forhandlet opp mange milliarder, mens en fjerde tiltakspakke kan komme allerede neste uke.

NYE RUNDER: Kompensasjonsordning og studentpakke er hovedtiltakene i regjeringens krisepakke nummer tre. Opposisjonen forventet langt mer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE RUNDER: Kompensasjonsordning og studentpakke er hovedtiltakene i regjeringens krisepakke nummer tre. Opposisjonen forventet langt mer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fredag presenterer regjeringen krisepakke nummer tre rettet mot et kriserammet norsk næringsliv.

Allerede onsdag orienterte finansminister Jan Tore Sanner (H) finanskomiteen på Stortinget om tiltakene bak lukkede dører.

Sanners orientering skuffet flere som deltok i møtet fysisk eller gjennom video.

Helgemilliarder

Dagbladet er kjent med at opposisjonen nå forbereder seg på å bruke helga til å jekke opp regjeringens krisepakke med mange milliarder kroner.

Kvartetten Ap, Frp, Sp og SV har gjennom felles enighet lagt titalls milliarder på toppen på regjeringens to første krisepakker. Særlig i runde én møtte de fire ingen motstand fra regjeringspartiene, som var enig i at det ikke skulle stå på penger.

Mens opposisjonen irriterer seg over at regjeringen ikke bruker mer penger, mener flere i regjeringspartiene at opposisjonen først og fremst er opptatt av å overby regjeringen og kritisere velmente tiltak.

ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

Kommuner på vente

Hovedtrekkene i pakka er allerede ute: Dagbladet meldte at det en kompensasjonsordning - en såkalt kontantstøtte - for næringslivet.

Dagbladet fortalte også først at studentene gis utvidet økonomisk støtte. Disse grepene ble slaktet av norske studenter umiddelbart.

  • I tillegg vil regjeringen gjennom krisepakke tre orientere norske kommuner om hva slags bevilgninger de kan vente seg gjennom revidert nasjonalbudsjett 12. mai. Samtidig vil regjeringen gi kommuner følgende beskjed: Før 12. mai kommer det ikke mer penger til coronakampen, blir Dagbladet fortalt.
  • Det kommer også en egen tiltaksordning rettet mot oppstartsbedrifter og de minste bedriftene, ifølge Dagbladets kilder.
  • Og regjeringen vil sikre permitterte lærlinger lønn på lik linje med lærlinglønn, ifølge kilder.

Tre faser i regjeringens kriseplan

Signalene fra finansminister Sanner til opposisjonen er at regjeringen ikke ønsker å gå inn i en stimuleringsfase nå.

Dette er altså ikke tiden for statlig pengebruk som bidrar til økt økonomisk aktivitet, ifølge regjeringen. Årsaken er at regjeringen tror økt aktivitet vil gi økt smittespredning i samfunnet.

Ifølge kilder tett på regjeringen har Sanner og Erna Solberg delt krisepakkene inn i tre faser: Første fase var akutte tiltak som endringer i permitteringsregler. Denne fasen er vi forbi.

Andre fase er målrettede grep for for eksempel luftfart, studenter og gründere. Her står vi i dag, og morgendagens krisepakke hører inn i fase to.

Tredje fase blir tiltak for å få hjulene på økonomien i gang igjen, men blir lenger fram i tid. Her kommer stimuleringsfasen.

Pakke nummer fire

Regjeringen jobber nå på spreng med å ferdigstille tiltakene i pakka.

Framfor å vente til alle tiltakene er på plass på én gang, har regjeringen valgt å varsle at pakken kommer nå på fredag uansett.

Etter hva Dagbladet kjenner til, har finansministeren dermed gjort det klart at det kan komme en fjerde tiltakspakke allerede neste uke. Denne pakken vil i så fall inneholde grep som regjeringen ikke makter å få ferdigstilt i tide denne uka.

STRENG: Erna Solberg forteller på «Lindmo» om hva som har gjort henne mest oppgitt i løpet av den siste uka. Video: NRK Vis mer
Hele Norges coronakart