Skuffet far håper på SV

I skuffelsen over helseministerens avslag appellerer nå faren til Mehmet (6) til samvittigheten hos SVs stortingsrepresentanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har ennå ikke tatt stilling i saken om å gi unntak fra loven for å behandle Mehmet.

Nå er det bare Stortinget som kan gi tillatelse til å gi gutten den behandlingen legeekspertene anbefaler.

- Nå eller aldri

- Nå overlater jeg avgjørelsen til stortingsrepresentantenes samvittighet. Jeg vil anmode dem om å sette seg inn i en situasjon der de selv skal trøste Mehmet når han er blitt 30 år og kanskje må dø, sier faren til Mehmet, Salim Yildiz, til Dagbladet.

- Det er nå eller aldri. Vi har en gyllen mulighet til å redde guttens liv. Fra 11-årsalderen begynner sykdommen å angripe indre organer og skjelettet, sier faren, som er norsk statsborger og selvstendig næringsdrivende.

Yildiz gråt da han kom ut fra et orienteringsmøte i Helsedepartementet tidligere på dagen.

- Jeg er ganske forbannet, men prøver å fordøye nederlaget. Kona trøster meg, sier tobarnsfaren.

Han forstår ikke hvordan politikerne kan sette seg over sykehusekspertenes faglige råd i saken:

- Brevet fra Høybråten er fullt av paradokser. Det er greit å ta abort hvis det befruktede egget ikke er friskt, men å forsikre seg på forhånd om at egget er uten sykdomsgen er ikke greit.

Istedenfor den anbefalte behandlingen vil myndighetene sende Mehmet til utredning på et senter i Italia som forsker på en mer risikabel behandling.

- Det er bortkastede penger å sende oss dit. Vi kan godt ta ei ukes ferie i Italia, men synes det er feil å bruke skattepenger til det, sier han.

Dyrt alternativ

Hvis SV og stortingsflertallet også skulle komme til å si nei, vil han vurdere privat behandling i utlandet. Det vil trolig komme på til sammen cirka 100000 kroner.

- Vi har egentlig ikke økonomi til det. Behandlingen er dyr, men likevel ikke dyrere enn Mehmets liv, sier faren.

HAR DØDELIG SYKDOM: Mehmet (6).
FORTVILET: Salim Yildiz står uten nødvendig økonomi, uten beslektet beinmargsdonor og uten mulighet til å få et nytt, friskt barn som donor. Han fortviler etter helseministerens avslag på preimplantasjon for å skaffe familien et ønsket friskt barn og en donor til sønnen Mehmet.