Skuffet folket i Jenin

JENIN (Dagbladet): Yassir Arafat var som en popstjerne da han sto oppå et bord og hyllet Jenins befolkning i går. - Det er godt å være hos folket mitt igjen, smiler han og trykker hånda til Dagbladets reporter. Men en liten kilometer unna sto tusenvis av skuffede palestinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden desember i fjor reiste den palestinske lederen Yassir Arafat fra hovedkvarteret i Ramallah i går. Tusener av mennesker sto klare i Betlehem, Jenin og Nabulus for å hylle sin leder. Men etter Arafats drøye timesbesøk i Jenin sto mange tusen palestinere skuffet igjen: Han dukket ikke opp i ruinene av flyktningleiren.

- Du husker hva jeg sa til deg for en time siden? Han kommer ikke til leiren fordi alle hater ham her, sier Abu Suliman Subhi Abu Khoradj (55).

Ingen framtid

Noen timer tidligere:

Klokka er elleve, og tusenvis av palestinere kommer strømmende til ruinene av flyktningleiren Jenin. Barna har med seg plakater av Arafat, og folk henger opp plakater og bannere for å ønske sitt palestinske symbol velkommen. Jubelen tar til da to helikoptre kommer flygende over ruinhaugen. I høyttaleren roper en mann at president Arafat er på vei. Mange palestinere smiler og klapper. Andre står stille og ser tomt opp i lufta.

- Jeg kommer ikke til å snakke med Arafat selv om jeg får muligheten. Han forstår ikke hva som har skjedd her. Ingen kan føle hva jeg føler. Våre hus ligger i ruiner, vi har ikke jobber eller penger. Og Arafat gjør ikke noe for å hjelpe oss, sier 55-årige Abu Suliman.

Fortsatt savnet

Mannen, som har bodd i flyktningleiren Jenin i mesteparten av sitt liv, er fryktelig sint. Han føler at Arafat ikke gjorde nok for å stoppe det byens innbyggere kaller «massakren i Jenin». Han forteller at mange av flyktningleirens innbyggere fremdeles er savnet.

Enten er de døde - eller så sitter de i israelsk arrest.

- Hvordan kan Arafat la israelerne og resten av verden ta hånd om våre tapre krigere? Jeg hater ham, gjentar Abu Suliman.

I hendene holder han ei skolebok han har funnet i ruinene. Med svart tusj har noen skriblet over alle tegningene og forklaringene.

- Det er akkurat slik framtida vår er: svart, svart, svart. Hele verden presser Arafat, og han har ikke mulighet til å gjøre noen ting. Verden lukker øynene, og jeg hater dem, sier Abu Suliman.

Kaos

Minst 50 sivile og militante palestinere mistet livet i kampene mot israelerne i april. Nå håper leirens befolkning at Arafat kommer for å gi dem sin støtte. To biler med bevæpnede sikkerhetsvakter kjører opp mot podiet som er gjort klart for Arafat. Men folkemengden beveger seg mot bilen og kaoset blir så kraftig at bilene rygger og kjører bort fra leiren. Noen mennesker blir sinte. Andre sier at Arafat er på vei.

Unngikk leiren

- Det er klart han kommer. Han vet jo hvor mye vi i Je-nin har lidd mens israelerne var her. Nå venter vi på fred og besøk av Arafat, sier den 14-årige jenta Rafa' Hussein.

Tida går og forsamlingen begynner å bli utålmodige. Dagbladet drar til byhallen etter råd fra noen politimenn. Der står Arafat. Svetten renner fra panna der han står oppå et bord og roper engasjert til de rundt hundre oppmøtte:

- Dere folk av Jenin, både byens og flyktningleirens innbyggere. Dette er Jenin-grad. Deres kamp har åpnet veien til frigjøringen av de okkuperte områdene, sier den usedvanlig opplagte 72-åringen.

Han håndhilser og kysser palestinerne som kjemper seg framover mot scenen. Men trykket blir så sterkt at situasjonen snart er ute av kontroll. Politimennene skubber unna folk med makt, og sikkerhetsfolkene drar Arafat ut bakveien. Palestinernes foreløpig ubestridte leder smiler bredt og håndhilser på Dagbladets utsendte. Etter fem måneders isolasjon i Ramallah er han tydelig glad over å være ute blant sitt folk.

Kyllingen

- Ja, det er veldig godt, sier han og blir dratt ut til bilen sin. Presset inne i folkemengden gir han v-tegn og smiler bredt:

- Vi møtes i Jerusalem.

Så går turen til helikopteret og videre til Nabulus. I Jenin går mange tusen palestinere sinte rundt i gatene. De er skuffet over at Arafat ikke tok seg tid til å besøke ruinhaugen Jenin. Både BBC og CNN melder at Arafat avlyste besøket i flyktningleiren fordi han fryktet for sin egen sikkerhet.

Kanskje med god grunn: I Jenin finnes det mange som Abu Suleiman. Mange Dagbladet snakket med mener at Arafat sviktet dem da det gjaldt som mest.

- Der flyr kyllingen, sier en gruppe ungdommer da Arafats helikopter forlater Jenin.