SKITNES TIL: - Han var både en internasjonal og nasjonal helt, så jeg kjenner jo i hjerterota at jeg er skuffet over at han nå vil skitne til det gode ryktet sitt med kontroversiell oljeboring i en nasjonalpark i Uganda, sier Nina Jensen. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE / DAGBLADET
SKITNES TIL: - Han var både en internasjonal og nasjonal helt, så jeg kjenner jo i hjerterota at jeg er skuffet over at han nå vil skitne til det gode ryktet sitt med kontroversiell oljeboring i en nasjonalpark i Uganda, sier Nina Jensen. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE / DAGBLADETVis mer

«Skuffet i hjerterota» over Bjørn Dæhlies afrikanske olje-eventyr

WWF-sjef Nina Jensen er «fascinert» av at skiesset vil bidra til snøfrie vintre gjennom ugandisk oljeutvinning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo fascinerende at en av verdens beste skiløpere bidrar til å finansiere energi som ytterligere vil forsterke at vi får snøfrie vintre, sier World Wildlife Funds (WWF) leder i Norge, Nina Jensen til Dagbladet.

Slik Dagbladet skrev i dag og i går, er det tidligere skiesset Bjørn Dæhlie en av investorene bak selskapet Petrica Energy, et av 16 selskaper som har kvalifisert seg til konkurransen om seks oljeblokker i Uganda.

- Vanskeligere enn OL-gull Miljøorganisasjoner er bekymret fordi blokkene ligger i eller ved unike, vernede naturområder.

- Bjørn Dæhlie var en av mine helter i oppveksten, og en rollemodell for mange, tror jeg.  Han var både en internasjonal og nasjonal helt, så jeg kjenner jo i hjerterota at jeg er skuffet over at han nå vil skitne til det gode ryktet sitt med kontroversiell oljeboring i en nasjonalpark i Uganda, sier Nina Jensen.

Hun tviler på om det er mulig å bore i disse områdene uten å utsette naturen for fare.

- Dæhlie og andre bør være veldig klare over at «miljøvennlig» oljeproduksjon i afrikanske nasjonalparker er betydelig vanskeligere enn å få OL-gull, sier Jensen.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar til dette fra Bjørn Dæhlie.

- Alt er vernet De seks blokkene ligger i noen av Afrikas mest unike naturområder. Det er ikke avklart hvilke av blokkene Petrica Energy vil søke på, og heller ikke om selskapet bestemmer til slutt bestemmer seg for å søke, opplyser letesjefen i selskapet hvor Sverre Skogen er styreleder.

- Alle blokkene er i vernede områder, så uansett hvor nordmennene drar, blir det i en nasjonalpark eller et viltreservat, sier George Boden i britiske Global Witness til Dagbladet.

Nina Jensen forklarer at området det er snakk om kalles Albertine Rift, som hun karakteriserer som «perlen av afrikanske naturverdier». Hun forteller at 36 arter bare finnes i dette området, Albertine Rift, som strekker seg på tvers av nasjonalparkene Queen Elizabeth i Uganda og Virunga i Kongo.

Etterlyser norsk vett En av blokkene ligger ved Lake Edwards, rett overfor nasjonalparken Virunga på kongolesisk side av innsjøen. Virunga er i brennpunktet for en hard konflikt mellom olje- og miljøverninteresser, som Hollywood-stjernen Leonardo diCaprio har laget en prisbelønt dokumentarfilm om.

Nå frykter miljøvernere at boring på Ugandas side av Lake Edward vil gjøre det umulig for Kongos regjering å si nei til boring i Virunga nasjonalpark.

- Det som er spesielt med Norge, er at ikke bare skal vi utvinne hver eneste oljedråpe her hjemme, vi skal også bidra til å hente opp enhver oljedråpe andre steder. Vi vet at to tredjedeler av oljen må bli liggende, og Norge burde ha vett til å bidra til at det skjer, framfor å legitimere mer oljeutvinning i stadig mer sårbare områder, sier Jensen.

- Vepsebol Jensen er kritisk til at et norsk selskap vil bore i Albertine Rift, som hun sier omfatter 70 prosent av Afrikas vernede områder. Hun lar seg ikke berolige av Petrica Energys styreleder Sverre Skogens forsikringer om at selskapet vil opptre i tråd med norske standarder.

Hun mener også at Uganda har store svakheter i sine forvaltningssystemer. Dagbladet har henvendt seg til Ugandas Energi og mineraldepartements kommunikasjonsavdeling, men har foreløpig ikke fått noe svar på spørsmål om dette.

-De skal jo ikke lure seg selv til å tro at det er noe annet enn et vepsebol de kommer inn i, sier Jensen om Dæhlie, Skogen og deres medinvestorer, og oppfordrer dem til heller å investere i fornybar energi.

- Å ytterligere forsterke klimaendringer med mer oljeboring er absolutt ikke det verden trenger.  Dette er et av de kontinentene som blir hardest rammet av klimaendringer, som igjen vil forsterke, fattigdom, sult, lidelse, og mennesker på flukt, sier Nina Jensen.

Rådgir for 23 mill. Dæhlie, Skogen og de andre i Petrica Energy er ikke alene om å samarbeide med Uganda om en mulig oljeutvinning i de seks blokkene i Ugandas første lisensrunde.

Norad-avdelingen Olje for Utvikling (OfU) bruker i år 23 millioner kroner på rådgiving og opplæring i Uganda, men understreker at dette holdes skarpt adskilt fra norske kommersielle interesser. Av dette går cirka to millioner kroner til det norske Oljedirektoratets rådgivning om hvordan Ugandas pågående lisensrunde bør forberedes og legges opp.

- Siden nesten all petroleumsaktivitet i Uganda i dag foregår i Lake Albertområdet så kan du si at hele programmet vårt er forbundet med dette området, altså cirka 23 millioner kroner, opplyser Svein Heglund, som er ansvarlig for OfUs program i Uganda.

- Nå har jo uganderne bestemt seg for å bygge ut, og etter deres mening trenger de det virkelig for fattigdomsbekjempelse blant annet, og da får vi prøve å rådgi dem best mulig, så skadevirkningene blir minst mulige, sier Heglund.

Støtter OfU Jensen og WWF er positive til OfUs rådgivning til uganderne. Hun opplyser at WWF har samarbeidet med siden 2007, i blant annet Uganda.

- Når oljeutvinningen først skal skje, er det viktig at etableres nødvendig lovverk, forskrifter, at det bygges opp nødvendig kompetanse til å håndheve dette, og ikke minst at får bygget opp institusjoner som et oljedirektorat, slik at de mest verdifulle og sårbare områdene skånes, sier Jensen.

BEKREFTER: - Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie om eierskapet sitt i oljefirmaet Petrica Energy. Her er han hjemme på Holter sammen med hundene.Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
BEKREFTER: - Jeg kan bekrefte at jeg er en mindre investor, sier den tidligere skistjerna Bjørn Dæhlie om eierskapet sitt i oljefirmaet Petrica Energy. Her er han hjemme på Holter sammen med hundene.Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer