- Skuffet, ikke bitter

Olav Fjell (52) var regnet som plettfriheten selv. Han synes det er forsmedelig at han skulle bli felt på etikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det å måtte gå som følge av brudd på de etiske reglene føles virkelig ille for meg. I ettertid grubler jeg mye over hvordan jeg kunne bevege meg inn i et slikt etisk grenseland. Jeg angrer selvsagt på hele Iran-avtalen, sier Fjell.

Den nesten speiderguttaktige framtoningen og det faste blå blikket inngir umiddelbart troverdighet. Han mener det han sier. Fjell mangler det glatte teflonbelegget en møter hos mange andre i Gutteklubben Grei.

Stortrivdes i Statoil

- Er dette det tøffeste du har opplevd?

- Ja.

- Er du bitter?

- Nei, jeg føler mer tomhet og skuffelse. Jeg har hatt det så gøy i Statoil disse fire åra, jeg ville gjerne fortsatt. Jeg vil savne kollegene mine.

- Føler du at du er blitt lurt til å godkjenne noe du ikke helt visste hva innebar?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Når skjønte du at løpet var kjørt?

- Jeg skjønte i løpet av week-enden at det gikk den veien. Når de ansatte ikke hadde tillit til meg - de var riktignok splittet - skjønte jeg at jeg ikke kunne fortsette å være leder for dem.

Etter pressekonferansen i Statoil-bygget i Oslo i går, der han takket for seg som oljeselskapets tredje toppsjef, dro han rett hjem til kona og hjemmet i Asker. Han regnet med at han kom til ta seg en løpetur.

Mer hjemme

- Mens andre bruker konjakk for å avreagere, bruker jeg trening, smiler han.

- Hva har du tenkt å gjøre nå som du er uten jobb?

- Det lurer jeg også på, ha-ha. Jeg må tenke meg om, tror det er klokt å bruke litt tid. Kona setter i hvert fall pris på at jeg blir mer hjemme.

En solid fallskjerm

Og med en fallskjerm på 7,5 millioner slipper han i hvert fall å bekymre seg om økonomien. Det er kommet kritikk fra flere hold mot at en sparket leder skal få en slik belønning. Men Fjell har ingen annen kommentar til det enn at dette var avtalen da han begynte.

Det hører med til historien at en juridisk rådgiver bisto styret mandag for å avklare hvorvidt Fjells avgang kunne utløse en fallskjerm på to års lønn pluss pensjonsrettigheter. Ifølge avtalen skulle en slik etterlønn brukes om han fikk sparken, men ikke om han valgte å si fra seg stillingen.

- Hvordan har du opplevd mediepresset i denne saken?

- Jeg har opplevd media som pågående, men fair. Jeg har ikke noe å klage på.

Olav Fjell trekker seg som styreleder i NSB. Advokat Ingeborg Moen Borgerud, som har vært nestleder de siste to åra, overtar ledervervet inntil videre.

TUNG DAG: I går måtte Statoils toppsjef Olav Fjell innse at løpet var kjørt. Han mener finansdirektør Inge K. Hansen er rette mann til å overta etter ham, og håper han blir valgt.