Skuffet Märtha

BANGKOK (Dagbladet): FNs høykommissær for flyktninger har ikke lenger bruk for tjenestene til prinsesse Märtha Louise. Avtalen om at hun skal jobbe som goodwillambassadør er sagt opp. Prinsesse Märtha Louise sier til Dagbladet at hun gjerne skulle fortsatt i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er riktig at jeg ikke lenger er FN-ambassadør. Det er ikke satt av penger til det. Derfor har jeg ikke fulgt opp den første turen jeg hadde til Afrika, sier prinsesse Märtha Louise.

Prinsessen legger ikke skjul på at hun gjerne skulle fortsatt som goodwillambassadør, et engasjement som strekker seg tilbake til 1991. FNs høykommissær for flyktninger utnevnte den gang prinsessen til goodwillambassadør.

- Sterke inntrykk

Ved utnevnelsen i Genève for åtte år siden uttalte prinsessen til Dagbladet:

«Arbeidet vil sikkert gi meg sterke inntrykk. Jeg vil ikke kunne hjelpe millioner av flyktninger, men noen vil kanskje kunne få det bedre, og så vil kanskje andre mennesker la seg engasjere av situasjonen.»

Prinsessen dro året etter til landsbyen Danane i Elfenbenskysten. Det var prinsessens første store utenlandsbesøk uten kongeparet.

Den reisen førte til at prinsessen også kom ansikt til ansikt med enkelte lands skjønnmaling av flyktningsituasjonen. En uke før prinsessen dukket opp, bygde myndighetene en «glansbildebydel». Stivpyntede flyktninger ble vist fram, mens sultende barn ble holdt skjult i den virkelige flyktningbyen et steinkast unna. Forfalskningen ble oppdaget, og skandalen var et faktum.

Om to dager avslutter prinsessen sin Asia-tur med et besøk i Vietnam, der hun skal foreta den offisielle åpningen av SOS-barnebyen i Viet Tri, nord for Hanoi.

- Betyr mye

- Hun gjør en fantastisk innsats, og det betyr mye for oss at hun stiller opp og er vår høye beskytter. Hennes arbeid gir en god signaleffekt og skaper engasjement blant det norske folk, sier informasjonssjef Synne Rønning i SOS-barnebyer til Dagbladet.

I anledning prinsessens 25-årsdag ble det samlet inn 4,3 millioner til Viet Tri.

På sin Asia-tur har prinsessen nettopp valgt å bruke mye tid på sin hjertesak - trengende barn - gjennom flere besøk på sykehus og barnehjem.

På turen som er finansiert av SOS-barnebyer og Utenriksdepartementet, har hun likevel sagt ja til å stille opp for norsk næringsliv, både i Singapore og i går på åpningen av Jotuns fabrikk som ligger mellom Bangkok og badebyen Pattaya.

Prinsessen spiste i går kveld lokal tid middag og sto for den offisielle åpningen for å gi malingsfabrikanten PR. Men allerede i dag besøker hun et barnehjem i Bangkok. Mye tyder på at slik innsats ligger prinsesse Märtha Louises hjerte nærmere.

ÅPNET FABRIKK: I går åpnet prinsesse Märtha Louise en ny fabrikk for en norsk malingsprodusent.