Skuffet over anken

Familien til den drepte Stine Sofie Sørstrønen er skuffet og oppgitt etter at Jan Helge Andersen i går anket straffeutmålingen i Baneheiasaken. - En stor påkjenning, sier Ada Sofie Austegard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En ny runde i retten er en stor påkjenning for oss, sier Stine Sofies mor, Ada Sofie Austegard, til Dagbladet.

I går ble det kjent at Jan Helge Andersen (21) anker straffeutmålingen fra Agder lagmannsrett der han ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og barnedrap. Andersen har tilstått at det var han som drepte Stine Sofie Sørstrønen (8). Stine Sofies mor, Ada Sofie Austegard, har fulgt forhandlingene både i Kristiansand byrett og Agder lagmannsrett. Nå må hun belage seg på en ny rettsrunde.

- Vi var forberedt på at anken ville komme, og frykter at saken blir sluppet gjennom til Høyesterett, sier Austegard.

Opprørt

Det er Høyesteretts kjæremålsutvalg som avgjør om anken skal komme opp for Høyesterett. I anken legger Jan Helge Andersens forsvarer, Ben Fegran, vekt på at hans klient ikke har fått nok fradrag i straffeutmålingen for sin tilståelse. Han viser til straffelovens paragraf 59 der det heter:

«Har siktede gitt en uforbeholden tilståelse, skal retten ta denne i betraktning ved straffeutmålingen. Retten kan nedsette straffen under det for handlingen bestemte lavmål og til en mildere straff.»

Denne loven ble revidert i 2001, etter en omfattende diskusjon i Stortinget. Ada Sofie Austegard er skuffet over at denne loven nå kan bidra til at datterens drapsmann kan få lavere straff.

- Vi er sjokkert over at det er anket på denne paragrafen. Jeg forsto politikerne dithen at denne paragrafen ikke kunne brukes i så alvorlige saker. Man kan også sette spørsmålstegn ved hvor uforbeholden Jan Helge Andersens tilståelse er. Politiet hadde jo DNA-spor som knyttet han til drapet, sier Austegard opprørt.

Må avklares

Advokat Ben Fegran mener det er viktig at Høyesterett bidrar til en avklaring om hvordan den nye loven skal praktiseres.

- Etter min oppfatning er det liten praksis som tar stilling til hvor mye rabatt man skal få for en tilståelse. Vi mener at Andersen at lagmannsretten i for liten grad har tatt hensyn til at Andersens tilståelse var viktig for oppklaringen av saken, sier Fegran.

Advokaten antydet i lagmannsretten at en straff på 12- 13 år ville være en passende for hans klient.

Sofie Sørstrønens familie håpet at hennes drapsmann, Jan Helge Andersen, skulle få like lang straff som Viggo Kristiansen. Likevel var de fornøyde med at han ble dømt til to år lengre straff enn i byretten.

SKUFFET:</B> Ada Sofie Austegard har fulgt rettssakene mot Jan Helge Andersen som drepte hennes datter Stine Sofie. Hun er oppgitt og skuffet etter at det i går ble kjent at Andersen anker straffeutmålingen til Høyesterett.