BJEFFER MOT REGJERINGEN: 25. mars demonstrerte rundt 4000 polititjenestemenn mot at regjeringen ikke har lagt vekk arbeidet med ny forskrift om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid. Rundt 25 av demonstrantene var firbeinte. - Vi tilbyr en fleksibel arbeidstidsordning, men det må skje gjennom forhandlinger, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
BJEFFER MOT REGJERINGEN: 25. mars demonstrerte rundt 4000 polititjenestemenn mot at regjeringen ikke har lagt vekk arbeidet med ny forskrift om unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid. Rundt 25 av demonstrantene var firbeinte. - Vi tilbyr en fleksibel arbeidstidsordning, men det må skje gjennom forhandlinger, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer

- Skuffet over at han går i strupen på oss

Arne Johannessen krever at Storberget tar ansvar for å løse politikrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen i Politiets Fellesforbund er nedslått etter Knut Storbergets første pressekonferanse etter at han kom tilbake i statsrådstolen.

- Jeg er veldig skuffet over at det første justisministeren kommer med etter å ha vært sykmeldt, er et angrep på politiet, sier Arne Johannessen til Dagbladet.no.

Mener politiet svartmaler
Knut Storberget var i dag tilbake på kontoret i Justisdepartementet etter fire ukers sykemelding.

Det er nok arbeid å ta tak i. Bråket i politiet om arbeidsforhold og manglende kapasitet er en av de største sakene som Storberget må ta fatt i med én gang.

Justisministeren var imidlertid forbannet over det han kaller kampanjen til Politiets Fellesforbund. Han la ikke skjul på at han mener Arne Johannessen bevisst framstiller et falskt bilde av situasjonen i politiet.

— Man må slutte med å tegne et bilde av et politivesen på sotteseng. Situasjonen er faktisk motsatt. Faktum er at det i løpet av stortingsperioden er bevilget 2,3 milliarder kroner ekstra til politiet. Vi ser at det er utfordringer i politiet. Men vi vil ta sterk avstand fra den beskrivelsen som nå gis. Aktørene bør tenke seg om, sier han.

100 PROSENT FRISK: Justisminister Knut Storberget er tilbake på jobb i dag etter å ha vært sykmeldt i fire uker. Foto: Scanpix
100 PROSENT FRISK: Justisminister Knut Storberget er tilbake på jobb i dag etter å ha vært sykmeldt i fire uker. Foto: Scanpix Vis mer

Skuffet over angrep
Arne Johannessen ble mildt sagt skuffet over hva Knut Storberget sa på dagens pressekonferanse.

- Det er ikke akkurat oppløftende at det første justisministeren kommer med etter fire ukers sykemelding, er en kampstrategi mot politiet. Jeg er veldig skuffa over at han går til angrep på landets politifolk i steden for å jobbe for en konstruktiv løsning på problemene, sier Johannessen til Dagbladet.no.

Lederen for Politiets Fellesforbund har ingen invitasjon fra justisdepartementet, men håper Storberget tar kontakt for at de sammen kan ta tak i problemene.

- Jeg håper han raskt tar fram brevene våre der vi skisserer forslag til løsning. Justisministeren har faktisk ansvaret når politiet ikke fungerer og han kan ikke skyve dette over på en fagforening. Det er veldig spesielt at han fraskriver seg ansvaret.

Johannessen framhever to viktige tiltak:
• For det første tilbyr vi å frigjøre 500 årsverk ved at vi kan jobbe inntil 2,5 timer mer per uke. Men det er klart vi vil ha kompensasjon for dette, i likhet med alle andre arbeidstakere.
• Vi tilbyr også en fleksibel arbeidstidsavtale, men forventer jo at regjeringen går inn i forhandlinger med oss. De må legge bort den påtvungne forskriften og gjøre dette slik man skal i arbeidslivet. Ved forhandlinger.
 
Mener det kan løses raskt
Frp-leder Siv Jensen gir Arne Johannessen sin fulle støtte og mener Knut Storberget tar fullstendig feil når han hevder at politiet svartmaler beskrivelsen av sin arbeidshverdag.

- Alle unntatt politikerne i den rød-grønne regjeringen skjønner at det er krise ute i landets politidistrikter. Jeg er veldig overrasket over at han går ut mot politiet på den måten som han gjorde i dag. Det er svært alvorlig at regjeringen ikke tar inn over seg hvor store problemene i justissektoren er, sier Jensen til Dagbladet.no.

Hun mener det finnes enkle tiltak som vil bedre situasjonen for politiet raskt.

- Politiets Fellesforbund har selv sagt påpekt at en beskjeden tilleggsbevilgning vil frigjøre 500 årsverk. De er villige til å jobbe mer, men som alle andre ønsker de kompensasjon for det. Vi mener det er helt uakseptabelt av regjeringen å vente til 2012 når det kommer større kull med nyutdannede fra politihøyskolen. Vi trenger et sterk politi nå.

KREVER HANDLING: Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund mener Storberget må ta grep og løse bemanningskrisen i politiet. Foto: Scanpix
KREVER HANDLING: Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund mener Storberget må ta grep og løse bemanningskrisen i politiet. Foto: Scanpix Vis mer

- Jobber ikke for mye
Knut Storberget mener politiet slett ikke jobber så mye overtid som de har gått ut i mediene og sagt.

- Du ble jo selv sykmeldt på grunn av overbelastning over lang tid. Har du ikke forståelse for politifolk som er overarbeidet og har for stor arbeidsbelastning?

- Jeg har selvsagt respekt for alle som føler seg overarbeidet. Men jeg vil oppfordre dere i pressen til å gå gjennom den faktiske arbeidsbyrden som politifolk har i snitt. Det er enkelte som jobber svært mye, men det er også mange som kun jobber få timer overtid i løpet av en måned. I snitt er det ikke skremmende høye overtidstall i politiet, sier Storberget til Dagbladet.no.

Justisministeren mener man også må se på rammebetingelsene som politiet har.

- For eksempel har de jo en lav pensjonsalder. Det er med på å redusere belastningen i løpet av yrkeslivet deres.

- Vi er jo mennesker
Knut Storberget benyttet pressekonferansen til å takke alle i opposisjonen som har sendt han tekstmeldinger, ringt og sendt blomster.

- Det skulle bare mangle. Selv om vi er politiske motstandere er vi mennesker. Og norsk politikk er heldigvis så anstendig at vi ønsker hverandre alt godt. Jeg er veldig glad for at Storberget er tilbake i jobb og at han er erklært 100 prosent frisk av legene, sier Jensen.

OPPGITT: Frp-leder Siv Jensen forstår ikke hvorfor regjeringen nekter for at det er krise i politiet. Foto: Scanpix
OPPGITT: Frp-leder Siv Jensen forstår ikke hvorfor regjeringen nekter for at det er krise i politiet. Foto: Scanpix Vis mer