Skuffet over borgerlig brudd i Bergen

Oslos byrådsleder, Erling Lae, er skuffet, etter at Frp-byråder i Bergen trakk seg.

SKUFFET: Oslos byrådsleder, Erling Lae, er skuffet over at de borgerlige partiene i
Bergen ikke greier å samarbeide i byrådet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SKUFFET: Oslos byrådsleder, Erling Lae, er skuffet over at de borgerlige partiene i Bergen ikke greier å samarbeide i byrådet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslos byrådsleder, Erling Lae, greier ikke å legge skjul på hva han mener etter at det i går ble klart at de to Frp-byrådene, Liv Røssland og Øistein Christoffersen, trekker seg fra byrådet i Bergen.

—Er dette godt eller dårlig nytt for det borgerlige samarbeidet på riksplan?

—I den ideelle verden hadde det vært bra om det ikke skjedde, sier Lae til Dagbladet og utdyper:

—Jeg vil nok ikke dramatisere det, det er ikke første gang at partier har valgt å gå ut av et byråd. Dramatisk ville det vært om Frp byttet side. Det vil alltid være en vurdering fra et mindre parti hvor mye man er villig til å ta ansvar for standpunkter man har. Det er nå en grei diskusjon. Men jeg vil ikke legge skjul på at det er litt synd.

Krangel om bompenger

Grunnen til at de to Frp-byrådene trekker seg er at KrF og Høyre ønsker å finansiere det såkalte Bergenprogrammet med bompengefinansiering. Det har Frp vedtatt at de er helt imot. Frps landsmøtevedtak forbyr representantene å stemme for bompenger

Etter lange forhandlinger og mange forsøk på å komme fram til en annen løsning de tre borgerlige partiene kunne leve med, ble det i går helt umulig for Frp å fortsette:

—Vi ble forelagt Bergensprogrammet med en videreføring av bompenger.Både Liv Røssland og jeg er tillitsvalgte i partiet. Hun som sentralstyremedlem og jeg som formann i lokallaget. Da vi ikke fikk lov til å ta ut dissens i byrådet, hadde vi ikke noe valg. Da følger vi partiet. Bergensprogrammet bygger i utgangspunktet på en gammel avtale mellom Høyre, KrF og Ap. Det ville forundre oss stort om Ap ikke lenger ville ha den avtalen, sier Øistein Christoffersen.

Vilje til samarbeid

Når Lae blir spurt om hvorfor han synes det er synd det som nå skjer i Bergen, svarer han:

—Det er klart at jeg er opptatt av at de ikke-sosialistiske partiene viser at de kan samarbeide etter stortingsvalget. Men jeg har tiltro til at Frp i Bergen vil sørge for at det fortsatt finnes et borgerlig byråd. Jeg vil ikke overdrive, men det er en fordel at en i et valgår demonstrerer vilje til samarbeid og styrke til å styre, sier Lae.

—Er dette en god sak for Frp å gå på?

—Det kan vel være både og. Noen vil vel være fornøyd, mens andre synes det er synd at de ikke sitter med ei hånd på rattet og tar ansvare. Det avgjørende i Bergen er at ingen sier at nå kan Ap overta.

Siv ga råd

—Jeg har respekt for den beslutningen Bergen Frp har kommet fram til etter utallige forsøk på å finne en minnelig løsning, sier Siv Jensen, som har vært løpende orientert om prosessen.

Bergen Frp har foreslått å avholde en folkeavstemning eller å utsette hele saken. Ingen av delene har KrF eller Høyre imøtesett, påpeker hun.

—Det siste vi forsøkte var å ta ut en dissens. Det ville vært en smal sak for KrF og Høyre å akseptere det, med tanke på hvor omfattende kompromisser vi har inngått med dem tidligere. Jeg har stor respekt for den avgjørelsen våre to byråder har gjort. De føler seg forpliktet til å følge et partivedtak. Det har jeg stor respekt for. Det viser at for Frp er politikken viktigere enn posisjoner, sier Jensen.

—Har du kommer med råd og synspunkter?

—Jeg har ikke sittet i en monolog, akkurat. Jeg har selvfølgelig lyttet og vurdert.

—Ville Øistein Christoffersen og Liv Røssland har blitt ekskludert om de stemte for bompenger i Bergen?

—Nei, det kan jeg avvise som tøv.

Full klinsj

Øistein Christoffersen har vært den som har snakket med formann Siv Jensen.

—Vi har utvekslet informasjon og fortalt om løsninger vi har prøvd å få til og hvordan.

—Fikk du noen råd og vink?

—Ikke noe annet at vi har fremmet ulike alternativer og orienter om det. Det har vært helt i samråd med det partiet har stått for, sier han og legger til:

—I visse saker er det naturlig å holde kontakten med sentralt i partiet, sier han og tror ikke Bergen Frp's behandling av saken vil få så
annerledes utfall.

—Nei, jeg tror ikke det blir så annerledes, men det er det opp til bystyregruppen å avgjøre selv.