Skuffet over brudd om tjenestepensjon

Arbeidstakerorganisasjonen skylder på staten.

SKUFFET:
SKUFFET: Arbeidstakerorganisasjonene mener staten ikke var villig til å svare på kravene om en fortsatt offentlig tjenestepensjon. Fra venstre Morten Øye, LO stat, Arne Johannesen, fra Unio-stat, personaldirektør i staten Siri Røine, og Pål N. Arnesen fra YS stat. Halvt skjult er Curt A. Lier, fra Akademikerne Stat.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
SKUFFET: SKUFFET: Arbeidstakerorganisasjonene mener staten ikke var villig til å svare på kravene om en fortsatt offentlig tjenestepensjon. Fra venstre Morten Øye, LO stat, Arne Johannesen, fra Unio-stat, personaldirektør i staten Siri Røine, og Pål N. Arnesen fra YS stat. Halvt skjult er Curt A. Lier, fra Akademikerne Stat. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Bruddet i lønnsforhandlingene kom fordi organisasjonene ikke greier å se grunnlag for å bli enige om en ny tjenestepensjonsordning. Etter bare 20 minutter med forhandlinger var det slutt.

-Det er skuffende at staten ikke har levert noe som det var mulig å i det hele tatt diskutere når det gjelder pensjon, sier Akademikernes Curt A. Lier til Dagbladet og legger til:

-Når man har kommet så kort, ser vi ingen annen løsning enn å bryte.

Mellomoppgjør
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. En stor og vanskelig sak i forhandlingene er utformingen av en ny offentlig tjenestepensjon og en tilpasning av AFP-ordningen.
I en felles pressemelding beklager de fire organisasjonen, LO Stat, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne bruddet.

-Vi opplevde ikke noen vilje til å bevege seg i det hele tatt. Selv om vi har et relativt moderat lønnskrav, var det ikke mulig å komme oss i møte, sier Arne Johannessen i Unio-stat til Dagbladet.

Det kanskje viktigste kravet fra organisasjonene er å bevare en offentlig tjenestepensjon hvor de statlige ansatte har rett til to tredjedeler av lønna utbetalt i pensjon etter 30 års opptjening. I tillegg ønsker de å beholde ordningen med avtalefestet tidligpensjon som i dag.

-Når vi ikke en gang får svar på disse kravene, så vi ikke noen grunn til å fortsette forhandlingene, sier Johannessen.

Opp til Riksmeklingsmannen
Personaldirektør Siri Røine, som leder forhandlingene på vegne av fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV), sier i en pressemelding at det nå er opp til Riksmeklingsmannen å finne en løsning.

-Vi har ikke blitt enige om lønn og pensjon, sier Røine.

Totalt er det snakk om pensjonsordningene til 120.000 statlig ansatte. Der skal partene møtes hos Riksemeklingsmannen 4. mai. Meklingen har frist til midnatt 26. mai.