Skuffet over drosjedrap-dommen

24-åringen som tok livet av drosjesjåføren Ulf Braathen ble dømt til 13 års fengsel i Borgarting lagmannsrett i dag. - Altfor lite, sier nestleder i Oslo Taxi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed opprettholder Borgarting lagmannsrett dommen fra byretten. 24-åringen ble dømt for forsettlig drap etter at han natt til 15. november 1998 drepte drosjesjåfør Ulf Braathen på Godlia i Oslo. Braathen ble skutt fire ganger, blant annet i brystet, mens han satt i setet i sin egen drosje og ventet på betaling for turen han hadde hatt med tiltalte og tiltaltes fire år yngre kamerat.

«Drapet fremstår som rått og brutalt, og drapshandlingen bærer preg av ren avretting,» heter det i dommen.

I skjerpende retning fant retten at Braathen hadde kjøreoppdrag for drapsmannen og derfor var helt uten mulighet til å forsvare seg, samt at 24-åringen først beskyldte en kamerat for å ha avfyrt skuddene. I tillegg ble mannen blant annet dømt for medvirkning til grovt ran, ulovlig våpenbesittelse og for å ha kommet med en rekke trusler, blant annet mot tjenestemenn i fengselet.

Skuffet over dommen

Eid tror straffen vil skape større usikkerhet blant drosjesjåførene i Oslo.

- 13 år er altfor lite. Vi spør oss om hva som skal til for å få en strengere straff, sier nestleder i Oslo Taxi Hans-Erik Eid til Dagbladet.

Påtalemyndigheten, som hadde anket saken til lagmannsretten, hadde lagt ned påstand om 15 års fengsel og sikring. Tiltalte ble ikke idømt sikring.

- Vi er fornøyd med at retten ga to år mindre enn aktors påstand og heller ikke dømte ham til sikring, sier 24-åringens forsvarer, advokat Harald Stabell.

Stabell sier at 24-åringen og han har ennå ikke har bestemt seg om de skal anke saken til Høyesterett. Heller ikke aktor kan si om påtalemyndigheten vil anke på grunnlag av straffeutmålingen og manglende sikring:

- Det er det opp til Riksadvokaten å avgøre, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen.