Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-krisa kan gi knapphet på korn, frykter Senterpartiet

Skuffet over Erna

Sp krever hastetiltak for økt matproduksjon, men opplever at de får en kald skulder av statsministeren. - Åpenbart at vi ser veldig ulikt på dette, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

SKUFFET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen må legge til rette for økt kornproduksjon i lys av corona-krisa og er ikke tilfreds med svaret fra statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud \NTB Scanpix.
SKUFFET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen må legge til rette for økt kornproduksjon i lys av corona-krisa og er ikke tilfreds med svaret fra statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud \NTB Scanpix. Vis mer

I forrige uke sendte Vedum et brev til statsministeren om den pågpende corona-krisa, der han ber om hastetiltak for økt matproduksjon og selvforsyning i Norge.

Nå har han fått svar av Erna Solberg, men svaret bidrar ikke til å berolige ham.

- Hun sier i realiteten at dette ikke er en relevant problemstilling. Jeg håper hun har rett, men jeg føler meg slett ikke trygg på det, sier Vedum til Dagbladet.

- Det er åpenbart at vi ser veldig ulikt på dette, fortsetter Sp-lederen.

Knapphet på korn

I brevet til Erna Solberg skriver Vedum at føre var-prinsippet bør legges til grunn i beredskapsarbeid «også når det er snakk om å sikre befolkningen stabil tilgang til mat».

- Du tegner ikke brannforsikring fordi du går rundt og tror at huset ditt vil brenne ned, men fordi vi planlegger for at det utenkelige kan skje, sier Vedum.

Han understreker at han ikke tror at det vil bli matmangel neste høst, men mener det er klare tegn til at det kan bli ustabilitet i det han kaller forsyningslinjene.

- Og det kan gi knapphet i verdikjeden, sier han og viser til at det aller meste som produseres av mat, spises i det landet hvor det produseres.

- Knapphet i verdikjeden, hva mener du med det?

- Det er jo korn vi først og fremst snakker om her. Knapphet på korn og soya som krysser landegrenser, Vedum.

Forklaringer

Sp-lederen baserer sin bekymring på følgende forhold:

*Produksjonen kan svikte i store korneksporterende land som USA og Russland.

*Det kan bli begrensninger i skipstrafikk eller innført eksportrestriksjoner som hindrer import av korn.

*Dersom det eksporteres litt mindre og stormakter importerer litt mer, kan utslagene bli store.

- Vi snakker om hamstring i butikkene, men land kan også hamstre, utdyper Sp-lederen. Han fortsetter:

- Jeg tror som sagt ikke at dette vil skje, men forsikringspremien er veldig liten. Tiltakene som vi har foreslått, koster ikke mye for staten. Men effekten vil være stor. Og det verste som kan skje, er at vi vil ha for mye mat på lager i høst.

- Gjør alt

Svarbrevet fra Erna Solberg teller tre avsnitt og avsluttes som følger:

«Vi vil kombinere kortsiktige krisehåndteringstiltak, med tiltak som sikter lenger fram. Det gjelder selvsagt også det norske folks matsikkerhet.»

Hun skriver innledningsvis at regjeringen «tar krisesituasjonene vi står oppe i på det største alvor», men kommer ikke direkte inn på noen av de mer konkrete forespørslene fra Sp.

- Vi har tett kontakt med næring og forvaltning for tidlig å kartlegge mulige problemer i forsyningslinjene for mat, heter det i brevet.

På spørsmål om han mener Solberg tar for lett på situasjonen, svarer Vedum som følger:

- Jeg har sendt brev til landbruksministeren også, og håper regjeringen vil tenke seg om en gang til.

Tiltak

Ifølge Vedum er det ikke mye som skal til for å øke kornproduksjonen i Norge. Det handler blant annet om økt areal og mer bruk av gjødsel for å få større avlinger.

- Med små grep som koster staten lite, vil man i samarbeid med næringa kunne øke planteproduksjonen med 10-20 prosent i år. Det vil være en god forsikring mot ustabile forsyningslinjer i verden, sier han.

Vedum akter selv å ta slike grep på gården sin.

- Som bonde selv har jeg tenkt å så blomsterkanter rundt jordet mitt for å stimulere til flere bier. I år gjør jeg ikke det. Nå er det bedre å bruke dette til matareal, sier han.

I brevet til statsministeren påpeker Vedum at det haster med å ta slike grep, fordi bønder landet rundt nettopp i disse dager tar stilling til spørsmål som vil påvirke avlingene, som valg av korn- og plantesorter, gjødsling, jordbearbeiding og hvilke arealer som skal brukes.

Hele Norges coronakart