Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettdramaet

- Skuffet over Ernas løftebrudd - håper KrF også bryter

- VI har virkelig prøvd, sier Trine Skei Grande etter bruddet i budsjettforhandlingene.

BRUDD: Etter flere uker med budsjettforhandlinger uten løsning har Venstre brutt forhandlingene. Venstre-leder Trine Skei Grande er skuffet over det hun mener er statsminister Erna Solbergs løftebrudd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRUDD: Etter flere uker med budsjettforhandlinger uten løsning har Venstre brutt forhandlingene. Venstre-leder Trine Skei Grande er skuffet over det hun mener er statsminister Erna Solbergs løftebrudd. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før Frp startet sitt landsstyremøte klokka 1600 i dag, kom konklusjonen fra Venstres gruppemøte:

Venstre bryter forhandlingene med regjeringspartiene om statsbudsjettet for 2017. Venstre-leder Trine Skei Grande mener statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har brutt løftene som sikret enighet om statsbudsjettet i fjor.

- Det går en grense også for Venstre, sier Grande til Dagbladet.

På spørsmål om sammenbruddet i forhandlingene kan føre til regjeringskrise, og om Venstre er rede til å ta ansvaret for det, svarer Grande:

- Jeg håper det ikke blir regjeringskrise. Men vi må ha et budsjett vi kan stå for, som faktisk når de målsettingene vi har satt oss med dette samarbeidet, og som holder løftet i forrige års budsjett, sier Grande til Dagbladet.

- Håper KrF bryter

- Du håper å unngå regjeringskrise. Betyr det at du håper KrF bidrar til å redde regjeringen?

- Jeg håper KrF står sammen med Venstre. Mitt ønske inn mot deres gruppemøte i morgen er at de også bryter forhandlingene, og at vi klarer å stå sammen, for klima og miljø har vært viktig for KrF som det også er for oss. Vi ønsker å bringe politikken mer til sentrum på også andre områder, sier Grande.

Det var regjeringspartienes ultimatum om den såkalte bilpakken som var gjorde at Venstre ikke så annen utvei enn brudd i forhandlingene. Venstre-lederen håper Erna og Siv kan legge noe på bordet som i siste liten sikrer budsjettenighet.

- Har virkelig prøvd

- Det er dette ultimatumet som har gjort prosessen kjempevanskelig. Vi har prøvd å gå rundt pakken, og vi har prøvd å rokere inni denne pakken for at Frp skulle få sette sitt merke på virkemiddelbruken, men det har vært steinhardt å komme inn i denne pakken, noe som har blokkert for andre løsninger. Det er derfor vi velger å bryte, her og nå. For vi har virkelig prøvd, både med forslag i bilpakken og rundt den. Men det har ikke vært vilje til å forhandle om den, sier Grande.

- Dere sier i pressemeldingen at regjeringen har brutt løftene fra budsjettforhandlingene i fjor.

- Ja, grunnen til at vi har budsjettenighet for 2016, er nettopp den merknaden om både et betydelig grønt skatteskifte og en betydelig reduksjon i klimagassutslippene i neste budsjett. Jeg hadde forventet at det lå i forslaget. Men etter ett år med forhandlinger, - og vi sier nei til det de legger på bordet, - så velger de å legge fram et dårligere tilbud, og de presenterer det som et ultimatum! Da blir det en veldig dårlig start. Men vi har virkelig prøvd, sier Grande.

Hun håper fortsatt på en løsning.

- Jeg håper vi har en statsminister som legger fram et budsjett som ikke bryter løfter. Jeg håper fortsatt på en borgerlig løsning. På ett eller annet tidspunkt går det en grense for Venstre også. Og den grensa er akkurat her. Regjeringen kan gå inn å redde dette med å legge noe nytt på bordet. Men nå syntes vi ikke det var noen vits i å fortsette.

- De vet hva som må til

- Hva konkret må regjeringspartiene legge på bordet for at dere skal gjenoppta forhandlingene?

- De må kutte betydelig i klimagassutslippene, og de vet hva vi mener. Det har vi presentert ganske godt. Det er et stort miksebord av tiltak som kan brukes,.

- Innebærer dette forhandlingsbruddet også et brudd på samarbeidsavtalen mellom de fire partiene?

- Nei, der står det bare at vi skal bli enige om budsjett. Men hvis vi ikke kommer i mål med budsjettet, blir det jo krevende.

- Må ha et budsjett vi kan stå for

- Angrer du på at gått så hardt ut? Det er ingen enkel utvei for Venstre. Dere har også plassert dere i et hjørne.

-Det er ikke vi som har kommet med ultimatum, det er de. Vi må ha et budsjett vi kan stå for. Det er mulig noen definerer det som et hjørne. For meg er det de politiske målsetningene som gjør at vi er et politisk parti, sier Grande.

Hun orienterte KrF-leder Knut Arild Hareide om bruddet i går ettermiddag.

- Han ble ikke overrasket, han har tross alt sittet inne i forhandlingene, sier Grande.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling