Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over Ernas PR-hemmelighold

SVs Bård Vegar Solhjell vil tvinge fram åpenhet med lov.

SKUFFET:SVs Bård Vegar Solhjell er skuffet over at statsminister Erna Solbergs (H) svar om hemmligholdet av statsråd Syliv Listhaugs kundeliste.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKUFFET:SVs Bård Vegar Solhjell er skuffet over at statsminister Erna Solbergs (H) svar om hemmligholdet av statsråd Syliv Listhaugs kundeliste. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, forblir landbruksminister Sylvi Listhaugs(Frp) kundelister hemmelige.

Bakgrunnen er at Bård Vegar Solhjell (SV) henvendte seg til Statsministerens kontor (SMK) og ba om at det gis innsyn i listene over kundene Sylvi Listhaug hadde da hun jobbet som seniorrdågiver i First House.

I et brev til Solhjell, der Justsisdepartementets lovavdelings vurdering er vedlagt, skriver statsminister Erna Solberg:

«Det er viktig at private kan stole på at forvaltningslovens regler om tausheltsplikt respekteres, enten taushetsplikten gjelder personlige forhold eller forretnignshemmeligheter.»

- Jeg og SV er skuffet over at statsministeren ikke tar tak og sikrer åpenhet om kundelister, sier Solhjell til Dagbladet.

- Vi vil nå foreslå lovendringer i Stortinget som kan sikre åpenhet i framtiden, sammen med partier som vil være med på det, fortsetter han.

Les brevet fra statsminister Erna Solberg og Justisdepartementes vurdering her.

First House nekter innsyn Også Sp-representant Per Olaf Lundteigen og flere mediehus, deriblant Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten, har bedt om innsyn i listene. Departementet har avslått dette, og begrunnet det med forvaltningslovens bestemmelser om taushetsplikt av konkurransemessige årsaker.

Departementet skrev i forrige uke brev til First House, der de på oppfordring fra Dagens Næringsliv ba om samtykke til offentliggjøring av listene. First House-sjef Per Høiby nektet dette. Firmaet mener at hemmelig kundelista er av betydning for selskapets konkurranseevne. Flere juseksperter, deriblant jusprofessor Jan Frithjof Bernt, er uenige i vurderingen.

First House bistod Sylvi Listhaug med å utarbeide en kundeliste etter at det var blitt klart at hun kom til å bli statsråd. Lista ble overlevert til departementsråd Forsell etter at Listhaug var blitt statsråd.