- Skuffet over Jens

LOs nestleder Gerd-Liv Valla sier det rett ut: Hun er skuffet over statsminister Jens Stoltenberg og hans første reviderte budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valla, som er den største favoritten til å overta som LO-leder om ett år, har store forventninger til Stoltenberg. Men hun advarer han mot å «tenke for mye som Finansdepartementet.»

- Jeg hadde ønsket at han allerede nå tok grep for å skattelegge de som har mest. Det gjorde han ikke. Det er jeg skuffet over. Det blir en uheldig balanse når man ikke bruker anledningen til å ta fra de rikeste, men strammer inn 100 millioner på uføretrygden.

- Dette var for dårlig

- Det er vel og bra at regjeringen vil gjøre noe til høsten. Men det hadde vært gunstigere nå. Dette var for dårlig, sier Valla strengt.

Allerede i fjor høst omtalte Dagsavisen Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla som det nye maktparet i arbeiderbevegelsen, etter Thorbjørn Jagland og Yngve Hågensen. Og i vinter ble Jens Stoltenberg statsministerkandidat. En måned seinere dannet han regjering. Neste vår går Yngve Hågensen av. Valla ligger godt an til å bli den nye LO-lederen.

Hun og Stoltenberg har lenge hatt god kontakt. Det er en viktig allianse, ikke minst for Stoltenberg, som ikke har hatt samme standing i fagbevegelsen som Jagland. Valla har på sin side store forventninger til den nye statsministeren.

Derfor er det grunn til å merke seg LO-nestlederens kritikk.

Må se forskjellen

Valla understreker at LO og Ap er og må være to selvstendige organisasjoner.

- Regjeringen og LO har ulike ansvarsområder og hensyn å ta. Vi i LO må satse på et så nært samarbeid med Ap at vi klarer å prege politikken. Vi må kunne se forskjell på det å ha en Ap-regjering og det å ikke ha det, slår Valla fast.