Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over lite konkret avtale

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skulle ønske at G8-landene hadde laget en mer forpliktende klima-avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag ble G8-landene enige om å jobbe for en betydelig reduksjon av drivhusgassene.

- Vi ble enige om at Co2-utslippene må stagnere, og deretter følges av substansielle reduksjoner, sa Angela Merkel etter møtet i dag.

Merkel  hadde i forkant et ønske om å tallfeste et felles mål, og ønsket at alle åtte land skulle forplikte seg til å redusere utslipp av drivhusgasser med 50 prosent i forhold til 1990 innen 2050. Men ifølge BBC ble G8-landene i dag ikke enige om noen konkrete mål.

- Avventende optimistisk

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sier til Dagbladet.no at hun er skuffet over resultatet.

- Fra norsk side skulle vi ønske at avtalen hadde vært mer forpliktende, sier Bjørnøy. Hun mener likevel at det er positivt at G8-landene aksepterer at FN er det rette landet for forhandling, og at man seriøst skal vurdere å følge EUs synspunkter om at temperaturen ikke skal stige mer enn to grader.

- Det er også viktig å anerkjenne at dette er skritt i riktig retning. Så selv om jeg er skuffet, er jeg også avventende optimistisk, sier Bjørnøy.

- Riktig retning

- MÅ TA ANSVAR:- USA sitter med nøkkelen til å få til en mer ambisiøs klima-avtale, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy til Dagbladet.no. Foto: MARIUS FISKUM
- MÅ TA ANSVAR:- USA sitter med nøkkelen til å få til en mer ambisiøs klima-avtale, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy til Dagbladet.no. Foto: MARIUS FISKUM Vis mer

Bjørnøy er også glad for at USAs president George Bush nå er i ferd med å bevege seg i riktig retning.

- Det er helt avgjørende at Bush snur i dette spørsmålet. USA sitter med nøkkelen til å få til en mer ambisiøs klima-avtale, sier Bjørnøy.

Neste uke skal miljøvernministeren delta i en uformell miljøvernminister-konferanse i Sverige. Der skal man forberede klimaforhandlingene i Bali.

image: Skuffet over lite konkret avtale
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media