De foreslåtte straffetiltakene mot Zimbabwes ledere ble blokkert av Kina og Russland i Sikkerhetsrådet fredag. Vetoet viser at russiske myndigheter er upålitelig, mener USA.
Zimbabwes president Robert Mugabe er glad for resultatet, sier landets FN-ambassadør.
- President Mugabe er glad for å se at FN fortsatt er en organisasjon der det er lik suverenitet for hvert medlemsland, og at det finnes mekanismer i systemet som beskytter de svake fra de mektige, sier ambassadør Boniface Chidyausiku til BBC. Russlands veto reiser tvil om Moskvas pålitelighet som G8-partner, mener ambassadør Zalmay Khalilzad. Blokkeringen fredag er et stort nederlag for sanksjonspådriverne USA og Storbritannia. - Sikkerhetsrådet har ikke tatt sitt ansvar og gjort hva det kunne for å forhindre en nasjonal tragedie som blir stadig dypere og som sprer seg over det sørlige Afrika, sier Storbritannias FN-ambassadør John Sawers. De foreslåtte straffetiltakene innebar at det ville blitt innført våpenembargo mot president Robert Mugabes regime. I tillegg var det foreslått å innføre reiserestriksjoner og økonomiske straffetiltak mot Mugabe og 13 andre regimeledere. Ni av Sikkerhetsrådets medlemmer stemte for sanksjonene, mens fem stemte mot. I tillegg til vetolandene Russland og Kina gikk Sør-Afrika, Libya og Vietnam mot forslaget. Å vedta sanksjonene ville være å gå ut over FNs mandat, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin. Zimbabwes regjeringsparti ZANU-PF innledet torsdag samtaler med opposisjonspartiet MDC. Samtalene holdes i Sør-Afrika med sørafrikanske meglere, og sanksjonsmotstanderne mener forhandlingene må gis en mulighet til å lykkes uten at det innføres restriksjoner på regimet i Harare. Den afrikanske union uttalte på et toppmøte i juni at sanksjoner mot Mugabe kun ville ødelegge muligheten for en politisk løsning på krisen. Vestlige land mener sanksjonene tvert om ville presset Mugabe til å drive seriøse forhandlinger med opposisjonen. Press
Washington presset hardt på for å få vedtatt straffetiltakene mot Zimbabwe, og landets FN-ambassadør var svært skuffet over fredagens nei i Sikkerhetsrådet.
Russlands president Dmitrij Medvedev støttet G8s uttalelse om målrettede økonomiske sanksjoner mot Zimbabwe, og landet har nå foretatt en kuvending, sier Khalilzad.Krise
Zimbabwe har vært i alvorlig politisk krise siden første omgang i presidentvalget i mars. Det udemokratiske valget og volden mot opposisjonen har utløst en storm av internasjonal kritikk mot regimet i landet i kjølvannet av andre valgrunde i juni.
- Ingen trussel
Motstanderne av sanksjoner mener situasjonen i Zimbabwe ikke utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, og at Sikkerhetsrådet derfor ikke kunne gjøre noe vedtak.
(NTB)
