- Skuffet over Norge

Norge kan ikke forvente å ha noen rolle i Midtøsten-konflikten når de legger seg flate for israelsk press, mener palestinske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jan Petersen bryter med norsk praksis i dag: Han besøker israelske ledere i Tel Aviv og Jerusalem - uten å ha møter på palestinsk side.

- Vi er skuffet. Spesielt siden dette er Norge, landet som oppnådde hva supermaktene ikke klarte. Norge kan ikke la seg presse av Israel hvis de vil fortsette å ha en rolle, sier statsministerkandidat Ahmed Koreis personlige sekretær, Salah Elayan, til Dagbladet.

Ga aldri opp

Verken Elayan eller Korei var klar over at Petersen vil være i Israel i dag.

- Alle nordmenn har kommet for å snakke med Abu Ala. Han vil bli skuffet når han hører om besøket. Når det gjelder andre land vil han kanskje ikke bli det, men nå snakker vi om Norge, sier Elayan.

Abu Ala var en av arkitektene bak Oslo-prosessen og har et nært forhold til Norge.

- Norge fortsatte og fortsatte og ga aldri opp håpet om fred. Ved denne avgjørelsen tolker jeg det slik at de ikke lenger ønsker å ha noen rolle i fredsprosessen, sier en palestinsk leder til Dagbladet.

Også Arafats nære medarbeider Hani al-Hassan er misfornøyd.

- En slik håndtering er å støtte Israel. Dette blir lagt merke til, særlig fordi det er den norske utenriksministeren. Som faddere for Oslo-avtalen bør Norge være mer balanserte, sier al-Hassan til NTB.

Opera

Foruten å møte Israels utenriksminister Silvan Shalom og Ariel Sharon, vil Petersen legge turen innom operaen og holocaustsenteret Yad Vashem i Jerusalem. Den halvtimelange kjøreturen til Ramallah ble det ikke tid til for Petersen denne gangen. Isteden har han planlagt en ny Midtøsten-tur i oktober. Da for å møte palestinerne.

- Hvis folk vil, har de alltid tid nok. Vi palestinere er alltid klare for å møte nordmenn, men de lar seg tydelig presse av Israel nå, sier en palestiner.

TIL ISRAEL:</B> Jan Petersen.
<!--BTEK0--> UVITENDE: Statsministerkandidat Ahmed Korei visste ikke at Jan Petersen skulle besøke Israel i dag.<!--/BTEK0-->