Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over Obama

- Ikke gode nok klimaløfter. Kina var bedre, sier Lars Haltbrekken.

 LOVER IKKE NOK: Norges Naturvernforbund mener president Barack Obama ikke gikk langt nok i sine utslippløfter på klimatoppmøtet i New York i går. Foto: AFP.
LOVER IKKE NOK: Norges Naturvernforbund mener president Barack Obama ikke gikk langt nok i sine utslippløfter på klimatoppmøtet i New York i går. Foto: AFP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Norges Naturverforbund, som vanligvis er begeistret for Barack Obamas klimapolitikk, er skuffet over presidenten i USA. Under klimatoppmøtet i New York i går, var det u-landet Kina som stod for framskrittene. USA kom med oppsiktsvekkende lite, mener leder Lars Haltbrekken.

-  Når vi ser at USA bare har planer om å redusere utslippene med i beste fall to - tre prosent i forhold til 1990 fram mot 2020, er det for svakt, sier han.

Les hele Barack Obamas tale her.

Kina lover mer
Kina har gått fra klimaversting til klimahelt, i hvert fall historien tatt i betraktning. Kina var mer offensive og konkrete enn det USA var, mener Haltbrekken. Kina lovte at 15 prosent av deres energi skal komme fra ikke- fossile energikilder innen 2020. Her er kjernekraft inkludert. Kina lovte også å redusere sine utslipp pr enhet av BNP «betydelig» innen 2020.

- For et utviklingsland er det svært ambisiøst, sier Lars Haltbrekken.

Les hele president Hu Jintaos tale her.

FNs klimapanel mener at rike land må kutte utslippene med 25-40 prosent fra 1990-2020, mens u-landene må redusere med 15-30 prosent innen 2020 hvis det såkalte togradersmålet skal nås.

- Slik det ligger an nå, vil de rike landene i verste fall bare redusere med ti prosent, sier Haltbrekken.

Han mener likevel at Obama sier de rette tingene.

Sitter med nøkkelen
- Det er klart, det er stor forskjell på retorikken til Obama og til George Bush. Og USA har mista åtte verdifulle år i klimakampen. Men vi forventer betydelig mer. USA sitter med en stor nøkkel. Realistisk sett kommer vi ikke til å se utslipppsløfter fra USA som er store nok før toppmøtet i københavn, men det er utrolig viktig at USA kommer raskt på plass etter toppmøtet for med kutt som er store nok. De går ikke an at den ene av verdens to største forurensere ikke har mål om å redusere mer enn 2 -3 prosent, sier Lars Haltbrekken.

Hvis det blir utfallet, er det dårligere enn den Kyotoavtalen som president Bill Clinton undertegnet i 1997, men ikke fikk gjennom i Senatet. Der lovte han klimagasskutt på sju prosent fra 1990 til 2010.

- Obama ønsker å få gjennom en klimalov i eget land før han lover store utslippskutt i en internasjonal avtale, mener Haltbrekken.

- SKUFFET: Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund følger klimaforhandlingene. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX .
- SKUFFET: Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund følger klimaforhandlingene. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX . Vis mer
US President Barack Obama speaks during the Summit on Climate Change at the United Nations in New York September 22, 2009.  AFP PHOTO  TIMOTHY A. CLARY
US President Barack Obama speaks during the Summit on Climate Change at the United Nations in New York September 22, 2009. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media