Skuffet over regjeringens nye handlingsplan mot voldtekt

Regjeringen lanserte mandag en ny handlingsplan mot voldtekt. Krisesentersekretariatet er skuffet over planen og mener den mangler både tiltak og midler.

KRITISK: Krisesentersekretariatets leder Tove Smaadahl er kritisk til regjeringens nye handlingsplan mot voldtekt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Krisesentersekretariatets leder Tove Smaadahl er kritisk til regjeringens nye handlingsplan mot voldtekt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi er skuffet over regjeringens handlingsplan. Den er full av fine ord, men lite konkrete tiltak og ingen midler, sier leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet til NTB.

Hun er spesielt kritisk til situasjonen i landets politidistrikter, som hun mener fører til at sakene ikke blir ferdigstilt innen rimelig tid.

Både etterforskningsledere og tillitsvalgte har det siste året varslet om manglende bemanning i politidistriktene, noe som fører til lengre behandlingstid for blant annet voldtektssaker og barnevoldssaker.

Lengre saksbehandlingstid

- Politiets Fellesforbund har tidligere i år beskrevet situasjonen som helt uholdbar. Krisesentersekretariatet mener at den manglende prioriteringen av vold- og overgrepssaker i politiet setter liv og helse i fare, sier Smaadahl.

Politidirektoratet og Riksadvokaten har fastsatt et mål om gjennomsnittlig saksbehandlingstid i voldtektssaker på 130 dager fra anmeldelse til påtalevedtak i politiet.

Ifølge tall fra Politidirektoratet var den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden 217 dager i 2018. Det er en oppgang fra 198 dager året før og opp fra 178 i 2016.

Provoserende fra regjeringen

I en kronikk i VG om handlingsplanen skriver konstituert justis- og innvandringsminister Jon Georg Dale (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) at regjeringen «har levert et historisk løft av norsk politi».

Smaadahl betegner detter som provoserende.

- Handlingsplanen må ikke bli regjeringens alibi for å svikte de utsatte. Det trengs økte ressurser til politiet, det samiske samfunn trenger en egen handlingsplan og voldtekt i nære relasjoner må opp på den politiske agendaen, sier lederen for Krisesentersekretariatet.

Leder av justiskomiteen Lene Vågslid (Ap) er også kritisk til handlingsplanen.

- Arbeiderpartiet har stilt krav om en forpliktende handlingsplan mot voldtekt, og blitt nedstemt. Regjeringens handlingsplan er tannløs, og verken forpliktende eller finansiert. Den vil i liten grad bidra til å løse det virkelig store problemet: At ofre for alvorlig kriminalitet står måneder og år i kø for å få etterforsket en voldtekt, få saken opp i retten og få en fellende dom, sier hun.

Voldtekter i Norge:

  • Minst 9,4 prosent av alle kvinner og 1,1 prosent av menn er blitt utsatt for voldtekt.
  • 87 prosent av dem som anmeldte voldtekt, var kvinner.
  • 83 prosent var under 30 år.
  • 98 prosent av alle som siktes for voldtekt, er menn. De fleste er mellom 15 og 30 år.
  • I 2017 ble 1798 voldtektssaker etterforsket. Det er opp fra 1357 saker i 2013. Det er også en svak økning i antall saker med tiltale, fra 341 saker i 2013 til 382 i 2017.
  • Tall fra Kripos viser at voldtekter oftest anmeldes av unge i aldersgruppen 13 til 21 år.
  • 33 prosent av voldtektssaker blir oppklart.

Kilde: NTB

Vågslid mener det er vel og bra at planen kommer, men om den ikke følges tett opp, hjelper det ikke stort for ofrene.

- Det er bra at regjeringen tar forebygging og ettervern på alvor, og Arbeiderpartiet støtter dette. Men det er ikke nok. Å etterforske, påtale og dømme voldtektsforbrytere koster penger. Det må regjeringen ta innover seg, sier hun.

Forebygging og ansvarliggjøring

Noen av hovedpunktene i handlingsplanen:

* Gi barn og unge bedre kunnskap i skolen om hva overgrep er. De skal lære om respekt for egne og andres grenser. Dette skal inn i den nye læreplanen, som skal fastsettes høsten 2019.

* Regjeringen vurderer en samlet gjennomgang av straffelovens kapittel om seksuallovbrudd for å sikre at gjerningsbeskrivelser og strafferammer står i et fornuftig forhold til hverandre.

* Riksadvokaten skal vie særskilt oppmerksomhet til saker som gjelder voldtekt.

* Unge menn skal ansvarliggjøres og konsekvensene av å bli politianmeldt for voldtekt skal tydeliggjøres.

* Overgrepsmottakene skal gjøres bedre kjent for publikum. Incestsentrene, krisesentrene og støttesentrene for kriminalutsatte skal styrkes, slik at voldtektsutsatte får bedre oppfølging.

Det er Politidirektoratet som vil få ansvar for å koordinere oppfølgingen av planen. Hvert departement har ansvar for å gjennomføre tiltak innenfor eget ansvarsområde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer