<strong>KRITISK:</strong> Hvis hver eneste norske kommune skal ha egne klimabudsjetter, blir det rotete, byråkratisk og dyrt, mener Jon Georg Dale (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Hvis hver eneste norske kommune skal ha egne klimabudsjetter, blir det rotete, byråkratisk og dyrt, mener Jon Georg Dale (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skuffet over «Sosialistisk Høyreparti»

Jon Georg Dale (Frp) går ut mot forslag fra tidligere regjeringspartner Høyre: - Klimagassutslipp er en global utfordring. Det blir neppe løst av et klimaregnskap på Utsira med 198 innbyggere, sier han.

Publisert

- Jeg er ikke så veldig imponert over retorikken fra «Sosialistisk Høyreparti. »

Frps energi- og miljøpolitiske talsmann Jon Georg Dale kommer med sleivsparket til sin gamle regjeringspartner Høyre, etter et utspill fra Stefan Heggelund denne uka.

Heggelund har fått programkomiteen i partiet med på å pålegge kommunene å lage budsjetter for klimautslippene sine. Dale synes ikke det er en god idé.

- Én ting er at Høyre i stadig større grad begynner å adoptere retorikken fra venstresida, men hvis de også skal adoptere politikken, kommer vi til å slite massivt. Det vil ramme både med konkurransekrafta for industriarbeidsplassene landet og også med å nå klimamålene, mener han.

- Kan ikke løses på Utsira

Ifølge Dale er problemet at en er for opphengt i symbolpolitikk.

-Klimagassutslipp er en global utfordring. Det blir neppe løst av et klimaregnskap på Utsira som har 198 innbyggere, sier han.

Han mener Høyre har stått sammen med Frp mot venstresidens symbolpolitikk, men at en med det Hekkelund tar til orde for, flytter seg etter.

- Da sitter vi igjen med en ineffektiv og byråkratiserende klimapolitikk som ikke virker, men som kommer til å være kjempedyr for norske skattebetalere.

- Han tar jo bare til orde for at man må budsjettere og ha kontroll på utslipp, er ikke det ganske rasjonelt?

- Men Utsira har 198 innbyggere, Modalen 388. Skal de føre budsjett og regnskaps for utslippskutt, og hva hjelper det?

- Rot og byråkrati

Dale mener det er to kontrollspørsmål å stille seg.

-Det første er, i hvilken grad virker tiltakene på globale utslipp?

- Det andre er om vi når våre nasjonale utslippsforpliktelser. Skal vi gjøre det må vi ha en nasjonal politikk, med tydelig styring og føring og sette inn tiltak der det virker. Selv etter kommunereformen har vi over 300 kommuner, som ikke kan ha sin egen klimapolitikk. Det blir masse rot, byråkrati og masse penger på i ting som ikke funker, hevder Dale, som mener det som trengs for å få ned utslipp er et enormt løft på teknologi,

- Dette blir en fullstendig avsporing av debatten, jeg tror det fører oss lenger vekk fra å nå globale mål, men det vil gi flere byråkrater i kommunene.

- På bærtur

Stefan Heggelund rister på hodet over Dale.

- Jeg liker Jon Georg, men nå er han fullstendig på bærtur, sier han.

Han mener Høyres klimapolitikk er klar og noe helt annet enn venstresidens løsninger.

-Vi skal kutte utslipp, samtidig som vi har økonomisk vekst, verdiskaping, innovasjon og skaper nye arbeidsplasser, sier Heggelund,

- Tenk på alternativet, å bare stenge ned eller politisk avvikle næringer, slik mange på venstresiden vil. Det kutter utslipp, men gjør at vi får mindre velferd, færre arbeidsplasser og den grønne omstillingen vil havarere fullstendig, mener han han.

Heggelund gir Dale rett i at klimaproblemet er en global utfordring.

-Derfor jobber vi også globalt. Vi ser nå at internasjonale markeder endrer seg og etterspør mer fornybart, det er en omstilling også Norge er nødt til å forberede seg på hvis vi skal bevare velferden for fremtiden, sier Heggelund, som mener klimabudsjett i kommunene er viktig.

- Skal vi lykkes holder det ikke bare at staten bevilger penger, privat sektor trenger omstilling og kommunene må være med på arbeidet. For å gjøre dette lettere for kommunene mener vi at de bør ha klimabudsjett som er tilpasset situasjonen i den enkelte kommune, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer