Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Firerbanden sprekker på oljeskatt - strid om utbyttebegrensninger

- Skuffet over Sp og Frp

Forhandlingene om skattepakken til oljenæringa er i innspurten. Spørsmålet om utbyttebegrensninger setter fyr på forholdet mellom Ap og Sp.

DÅRLIG STEMNING: Det er full fyr og sprekk i det rødgrønne laget i forhandlingene om oljeskatten på Stortinget. Også Frps holdning til utbyttebegrensning skuffer Aps Hadia Tajik. Her er hun på pressekonferanse i vandrehallen med Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DÅRLIG STEMNING: Det er full fyr og sprekk i det rødgrønne laget i forhandlingene om oljeskatten på Stortinget. Også Frps holdning til utbyttebegrensning skuffer Aps Hadia Tajik. Her er hun på pressekonferanse i vandrehallen med Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er skuffet over Senterpartiet og Fremskrittspartiet i denne saken. De profilerer seg på å være på lag med den vanlige mann og kvinne. Men uten krav til utbyttebegrensninger støtter de interessene til de rike aksjonærene, og ikke arbeidsfolka i industrien, sier Aps nestleder og finanspolitiske talskvinne Hadia Tajik til Dagbladet.

SKUFFET: SVs Kari Elisabeth Kaski og Aps Hadia Tajik er skuffet over manglende støtte til utbyttebegrensninger fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKUFFET: SVs Kari Elisabeth Kaski og Aps Hadia Tajik er skuffet over manglende støtte til utbyttebegrensninger fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

SVs Kari Elisabeth Kaski følger opp:

- Det er helt uforståelig at Sp og Frp mener at oljeselskaper skal motta milliarder i støtte vilkårsløst, mens folk som får støtte og dagpenger fra NAV møter en rekke forpliktelser og krav, sier Kaski, parlamentarisk nestleder og finanspolitisk talsperson.

I stampe

Finanskomiteen på Stortinget har tre store saker til behandling - oljeskatten, revidert nasjonalbudsjett og fredagens tredje krisepakke for norsk næringsliv.

Pinsehelga går med til forhandlinger om oljeskatten. Lørdag var det lange møter om saken, men i dag tar partiene etter planen en pause før samtalene fortsetter i morgen.

Ifølge de to nestlederne i Ap og SV går det trått fordi Fremskrittspartiet og Senterpartiet motsetter seg krav om utbyttebegrensninger for selskapene som får pengehjelp av staten i form av utsatt skatt i 100 milliarder kroners klassen.

- Hvis det er noe vi burde lære av håndteringen av finanskrisa 2009 , så er det nettopp at de selskapene som nå ber om hjelp fra staten i form av kriselån, garantier eller skatteendringer også må stilles krav til i form av utbyttebegrensing. Da så vi at noen kunne tjene seg søkkrike på statlig krisehjelp, mens andre mistet jobben og inntekt. Det er veldig urettferdig, sier Tajik.

Krever garanti

Selv om de to partiene mener Frps og Sps motstand er hovedproblemet, innrømmer Tajik at SV og Ap i øyeblikket ikke er enige om hva slags modell for utbyttebegrensning som er den beste.

RAMMER LAVTLØNTE: Hadia Tajik (Ap) er bekymret over den høye ledigheten som følge av coronakrisen. Reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

- De to eneste partiene som vil begrense utbytte er Ap og SV. Vi har ulike forslag til hvordan dette kan løses, og vi er trygge på at vi kan samle oss om dette. Men vi trenger partier som vil være med på å lage flertall om det, sier Tajik.

- Med regjeringas forslag har vi ingen garanti for at ikke støtten går rett ut i utbytte til aksjonærene i stedet for å skape aktivitet og arbeidsplasser, utdyper Kaski.

Etter det Dagbladet får opplyst fra kilder med innsikt i forhandlingene, skal Ap ha vist manglende vilje til å skjerpe krisepakka for oljenæringen.

- Det er feil. Mange vesentlige detaljer gjenstår og skatteinnretningen er ikke ferdig forhandlet, sier Tajik.

Slår tilbake

Fremskrittspartiets nestleder og finanspolitiske talskvinne Sylvi Listhaug har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slår knallhardt tilbake mot alliansepartner Ap.

- Ap la fram et forslag i går som var fullstendig uaktuelt for oss å støtte. Det ville ha vært et angrep på velferdsstaten, sier Vedum og fortsetter:

- Forslaget hadde i praksis gjort det umulig for staten å hente ut 1 krone i utbytte fra Equinor så lenge de nye skattereglene gjelder, kanskje helt til 2026/27, sier Vedum.

- Det er totalt uakseptabelt. Bare i fjor fikk staten 20 milliarder kroner fra Equinor som ble brukt på skole, sykehjem, barnehager og andre velferdstjenester.

Vedum sier han ba om et eget møte med Ap om saken i går.

- Da vi ga dem motstand, så snudde de. I går kveld kom det et nytt forslag, sier Sp-lederen.

- Vi er ikke imot utbyttebegrensninger, for eksempel ved å vurdere hva som kan inngå i utbyttegrunnlaget, men dette er lovteknisk krevende og noe som må rammes inn på en ordentlig måte. Å gjøre slik som Ap i utgangspunktet foreslo er ikke tenkbart.

Tajik: Dette er feil

Vedum poengterer at oljepakka ikke kan sammelignes med kontantstøtteordningen for bedriftene, fordi dette var en ordning som bedriftene selv søkte på.

- De visste hva slags betingelser som fulgte og kunne velge om de ville søke eller ikke. Her snakker vi om et nytt skatteregime som gjelder hele bransjen og som man ikke kan velge å avstå fra, sier Vedum.

Hadia Tajik mener Sp-lederen ikke gjengir Aps opprinnelige forslag på en korrekt måte.

- Trygves gjengivelse av innholdet i forslaget er ikke riktig. Det vi var opptatt av var å begrense adgangen til å ta ut utbytte, for å sikre at pengene heller går til å skape aktivitet i Norge. Så langt har vi ikke opplevd at Sp har vist noen interesse for å begrense utbytte for oljeselskapene som mottar disse pengene som blir frigjort, sier hun.

- Hvis det er sånn at han etter møtet med Ap har kommet på bedre tanker, så er det i så fall gledelig. Men verken i møter - eller i sitatene til Dagbladet - gir han uttrykk for vilje til å begrense utbytte for å sikre at pengene til arbeiderne og ikke de rike aksjonærene, poengterer Tajik.

«Firerbande»

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Sp har funnet sammen i flere saker den siste tiden, ikke minst knyttet til de ulike coronakrisepakkene.

Men nå later enigheten til å slå sprekker. Det er fortsatt et åpent spørsmål om partiene finner sammen om oljeskatten, men når det gjelder revidert nasjonalbudsjett og den tredje krisepakka som kom på fredag, er det Fremskrittspartiet alene som regjeringspartiene først og fremst vender seg til.

Før helgen var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum optimistisk med tanke på et bredt forlik om oljeskatten. Det skjedde etter oppslag i mediene med Tajik og de to LO-toppene Jørn Eggum og Frode Alfheim.

- LO har vunnet Arbeiderpartiet over på det som har vært Senterpartiets linje hele veien. Det øker sjansen for å lykkes med vårt viktigste mål – å redde flest mulig norske arbeidsplasser, sa Vedum.

Nå kan denne enigheten altså ha kjørt seg fast i spørsmålet om utbyttebegrensninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!