Skuffet over Stoltenberg

- Han reduserer presset på de rike landene, sier Lars Haltbrekken.

IKKE FORNØYD: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener at Jens Stoltenberg burde ha frontet de norske synspunktenen hardere i sin tale. Foto: Anne Marte Blindheim.
IKKE FORNØYD: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener at Jens Stoltenberg burde ha frontet de norske synspunktenen hardere i sin tale. Foto: Anne Marte Blindheim.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no): Jens Stoltenberg holdt i dag Norges innlegg under klimaforhandlingene. Nå får han kritikk for å ha vært for defensiv i Cancun.

Stoltenberg snakket om temaene som skal løses i en ny klimaavtale, finansiering av klimatiltak, måling og rapportering av disse, fastsetting av utslippsmålene, regnskogbevaring og teknologioverføring.

- Stoltenberg nevnte ikke Kyoto-avtalen og ikke det at utslippskuttene må økes, og på pressekonferansen etterpå sa han at København-enigheten er bedre enn sitt rykte. Det er for defensivt, mener Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Det er Norges posisjon at Kyoto-avtalen, som forplikter 35 land til utslippskutt, skal videreføres i tillegg til en bredere og sammenlignbar avtale der flere land er med.

- Når han ikke fronter dette, reduserer han presset på de rike landene. Tidligere denne uka har Norge vært mye tydeligere på disse tingene, sier Haltbrekken.

Flere u-land, som de små øystatene som vil bli sterkt berørt av klimaendringer, er sterke motstandere av København-avtalen. København er flere ganger omtalt som en fiasko av Norges miljøvernminister Erik Solheim tidligere.

Etter det Dagbladet forstår, er Norges forhandlere godt fornøyd med Stoltenbergs innlegg. Men en sentral kilde i delegasjonen sier til Dagbladet at det kan diskuteres om Stoltenberg burde ha frontet Kyoto-avtalen tydeligere.

Klimaavtalen skal være ferdig forhandlet fredag kveld. Erik Solheim blir konferansen ut, mens Stoltenberg reiser hjem torsdag. Tidligere i dag møtte Jens Stoltenberg Mexicos president Felipe Calderon. Etter møtet sa han at han er mer optimistisk nå enn tidligere, med tanke på å få til en avtale.