Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over Sylvi

Veldig mange i det kristne miljøet er skuffet over Sylvi Listhaug nå, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til Dagbladet.

SKUFFET: Kristne velgere har grunn til å være skuffet over Sylvi Listhaug, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. I Stortinget i dag stemte hun for både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SKUFFET: Kristne velgere har grunn til å være skuffet over Sylvi Listhaug, mener Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. I Stortinget i dag stemte hun for både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Han sikter til at Frps nestleder stemte for både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige da Stortinget tirsdag vedtok en rekke endringer i bioteknologiloven - de første i sitt slag på 16 år.

UT MOT LISTHAUG: - Det er klart jeg er skuffet, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
UT MOT LISTHAUG: - Det er klart jeg er skuffet, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer

På forhånd slo Selbekk fast at Listhaugs stemmegivning «ville bli fulgt med argusøyne av det norske kristenfolket».

- Hun er en person som har fridd til norske kristne og har ønsket deres stemmer. Hun har også gitt uttrykk for at hun var i tvil om hva hun skulle stemme, sier Selbekk som sier han hadde håpet at hun skulle vise at hun legger vekt på kristne verdier og ikke bare slår dette fast i festtaler.

Skuffet

På spørsmål fra Dagbladet om han er skuffet over Listhaug, svarer Selbekk som følger:

- Ja, det er klart jeg er skuffet. Jeg tror veldig mange i det kristne miljøet i Norge er skuffet både over henne, og over en del andre Frp-representanters stemmegivning.

ROPSTAD: - Dette handler verken om meg eller Krf. Det handler om samfunnsutviklinga. Jeg bekymrer meg når jeg ser på våre naboland. Video: Dagbladet TV / Mats Rønning Vis mer

Frp-nestleder Sylvi Listhaug ville på forhånd ikke gi intervjuer eller avsløre om hun aktet å stemme med flertallet i stortingsgruppa eller følge sin egen overbevisning. Hun valgte det første.

- Det er ingen tvil om at jeg er prinsipielt imot å innføre eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Men i denne saken så valgte jeg å stemme for forslagene som vårt landsmøte har vedtatt, sier Listhaug til Dagbladet.

- Ikke med lett hjerte

Eggdonasjon har Frp programfestet, mens spørsmålet om assistert befruktning for enslige ble vedtatt som en resolusjon av partiets landsmøte.

NEDERLAG FOR KRF: Tapte fire av fire saker i det historiske vedtaket. Video: Stortinget Bilde: Bjørn Langsem Dagbladet Vis mer

Det ble likevel førende for Listhaugs stemmegivning, enda partileder Siv Jensen på forhånd hadde åpnet for at partiets representanter kunne få stemme i tråd med egen overbevisning fordi endringene i bioteknologiloven oppfattes som et personlig samvittighetsspørsmål.

- Jeg respekterer at et flertall på landsmøtet ønsket disse endringene. Vi var et stort mindretall som ikke ønsket det, og jeg har selv vært tydelig på at jeg er imot det. Men når du representerer et parti som har tatt et standpunkt, så respekterer jeg det.

- Hva sier du til Selbekk og andre konservativt kristne, som er skuffet over deg?

- Vi er veldig mange i Fremskrittspartiet som er konservative i verdispørsmål, og også når det gjelder familiepolitikk. Men vi har sett i dag at mange politikere i ulike partier har stemt motsatt av det de mener. Det er jo det KrF har bidratt til gjennom å ønske full sal. Det er ikke noe man gjør med lett hjerte, men man er medlem av et parti og må respektere flertallet, gjentar Listhaug.

- Granavolden er død

Frp-nestlederen understreker at hun slutter helhjertet opp om de øvrige endringene i bioteknologiloven, også når det gjelder tidlig ultralyd og den såkalte NIPT-testen.

- Jeg har fått tre barn selv og vet alt om den usikkerheten som man går med i svangerskapet. Det er kjempebra at man tillater ny teknologi for å gi mer informasjon, redde liv og sørge for at også de som blir født kan få en bedre livskvalitet, sier hun.

Spørsmålet om Granavolden-plattformen for alle praktiske formål nå er død, besvarer hun bekreftende.

- For vårt vedkommende har den vært død siden vi gikk ut av regjering.

Selbekk: Angrer ikke

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var blant de ivrigste forkjemperne for at KrF skulle vende seg til høyre i retningsvalget og tre inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Gjennomslag når det gjaldt abort og forhold knyttet til bioteknologi ble aktivt brukt som begrunnelse for at dette var det riktige å gjøre.

- Fra Sp får vi nå høre at hadde KrF valgt å samarbeide med dem, så ville man unngått disse endringene. Er du enig i den analysen og angrer du på rådet du ga KrF?

- Svaret er nei på begge spørsmålene. Det er nok ikke slik at man nødvendigvis ville fått et ja til å beholde en restriktiv bioteknologilov fra Ap heller. Å tro at Ap skulle bli enig med KrF om bioteknologi, er et eventyr, sier Selbekk.

Han mener KrF gjorde et godt politisk håndverk på Granavolden, men at Frp torpederte denne seieren ved å tre ut av regjering.

- Å tenke på andre konstellasjoner nå, blir etterpåklokskap som jeg tenker er lite relevant, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!