Skuffet Trump hadde drømt om historisk «Martin Luther King» -øyeblikk

Hevder at 600.000 mennesker prøvde å få sett ham i Washington D.C..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sliter med kaos på innsiden av sin egen valgkamporganisasjon, men på meningsmålingene suser han framover.

Søndag talte han under det årlige motorsykkeltreffet Rolling Thunder, som arrangeres for å minnes savnede amerikanske krigsfanger og soldater. Det hele foregår foran historiske Lincoln Memorial i Washington D.C.. Det er samme sted som den historiske borgerrettighetsforkjemperen, Martin Luther King junior, som kjempet mot segregeringen i Sørstatene, holdt sin verdensberømte «Jeg har en drøm»-tale i 1963.

Tusenvis av mennesker - Jeg trodde dette skulle være som doktor Martin Martin Luther King hvor folk stilte seg opp herfra og hele veien til Washington-monumentet. Men dessverre får de ikke komme inn. Vi må gjøre dette igjen neste år når Rolling Thunder lar alle få være her, sa Trump, iført sin karakteristiske, røde «Make America Great Again»-caps, ifølge CBS News.

Det anslås at rundt 250.000 mennesker var til stede under Luther Kings legendariske tale. Politiet har, ifølge Politico, foreløpig ikke gitt noen anslag på hvor mange som forsøkte å få sett Trumps tale. Imidlertid mener den selvsikre kjendisrikingen å ha fått beskjed om hvor mange mennesker det dreide seg om.

- Vi har de største valgkamparrangementene. Bare se her i dag. De sier at det er 600.000 mennesker som forsøker å komme inn, sier Trump.

Mens Kings tale under den historiske marsjen mot Washington er blitt hedret som en av de viktigste talene noensinne, og som noe av det ypperste innen talekunst, holdt Trump i hovedsak en kortere versjon av den samme talen han har holdt gjennom store deler av valgkampen.

Hele arrangementet skjer under den nasjonale «Memorial Day»-helga i USA til minne om landets falne soldater. Selv unngikk Trump selv militærtjeneste under Vietnam-krigen. Ifjor gjorde han også narr av den svært velrespekterte republikanske senatoren og tidligere krigsfangen, John McCain.

- Han er ikke en krigshelt. Han ble fanget. Jeg liker ikke folk som blir fanget, sa Trump den gangen om McCain, som ble torturert og mishandlet på det groveste i sine 4,5 år i krigsfangenskap.

Missegeneral Det nærmeste Trump selv har kommet en militær grad, må være tittelen som missegeneral for «Miss Universe»-konkurransen.

Den siste tida er han også kommet under hard kritikk fordi journalister ikke har fått opplysninger om hvor det er blitt av 6 millioner dollar (om lag 50 millioner kroner) Trump hevder han samlet inn til krigsveteraner i vinter. Under arrangementet i Washington lovet Trump at han tirsdag vil legge fram en liste over hvem som hadde fått pengene.

Søndag skrøt han av USAs mange krigsveteraner og lovet å gi dem langt bedre helsetjenester. Han hevder også at krigsveteranene blir langt dårligere behandlet enn millionene av udokumenterte innvandrere i USA.

- I mange tilfeller blir ulovlige innvandrere tatt mye bedre vare på av landet vårt enn våre egne krigsveteraner. Vi vil ikke tillate at det skjer lenger, sier Trump, ifølge Realclearpolitics.

HISTORISK: Om lag 250.000 mennesker skal ha vært til stede i Washington D.C. for å se talen til borgerretighetsforkjemperen Martin Luther King jr. 28. august 1963 under marsjen mot Washington. Foto: NTB Scanpix / TopFoto
HISTORISK: Om lag 250.000 mennesker skal ha vært til stede i Washington D.C. for å se talen til borgerretighetsforkjemperen Martin Luther King jr. 28. august 1963 under marsjen mot Washington. Foto: NTB Scanpix / TopFoto Vis mer
TALTE: Donald Trump har en drøm om å "gjøre Amerikan storslagent igjen". Foto: AFP PHOTO / Andrew CABALLERO
TALTE: Donald Trump har en drøm om å "gjøre Amerikan storslagent igjen". Foto: AFP PHOTO / Andrew CABALLERO Vis mer