Skulker dobbelt så ofte

Elever som er født i utlandet, har dobbelt så mye fravær som etnisk norske elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få andre land har så store forskjeller mellom elevene som Norge, skriver Aftenposten.

En OECD-undersøkelse viser at Norge er dårligst i å dempe forskjeller mellom innvandrerungdoms og andre ungdommers tilknytning til skolen. Elevene ble spurt hvor mye fravær de hadde hatt de siste to ukene, og hvor ofte de hadde kommet for sent.

Svarene viser at fraværet i Norge ligger på 17,7 prosent, noe som er lavest i Norden. Japan og Hongkong har et fravær på 5 prosent, mens Israel og Bulgaria har 40 prosent. Danmark ligger høyt med over 30 prosent fravær.

Forskjellene i fravær mellom ulike elevgrupper er imidlertid særlig store i Norge. Statssekretær Helge Ole Bergesen (H) i Utdanningsdepartementet innrømmer at departementet ikke var klar over at elever med utenlandsk bakgrunn hadde så mye høyere fravær.

- Meg bekjent har vi tidligere ikke sett så tydelige tall. Men vi vet at de presterer dårligere og oftere faller fra, sier Bergesen.

Undersøkelsen viser også at elever med lav sosial bakgrunn opplever mye svakere tilhørighet til skolen. De føler seg utenfor, kjeder seg og har vanskelig for å få venner. Bare seks andre land er like dårlige som Norge til å integrere barn med lav sosial status: Ungarn, Island, Luxembourg, Polen, Portugal og USA.

(NTB)