Skulker norskkurs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare en av tre innvandrere fullfører obligatoriske kurs i norsk språk og samfunn. Aftenposten forteller at lærere fra Utdanningsetaten i Oslo kommune tråler hovedstaden etter deltakere til de gratis kursene. Det lokkes med kveldskurs, barnevakt, leksehjelp og låne-PC.

I september 2005 ble plikt og rett til å gjennomføre 250 timer opplæring i norsk og samfunnsfag lovfestet. For at utlendingen skal norsk statsborgerskap eller bosettingstillatelse, skal norskeksamen eller norskopplæringen være dokumentert gjennomført.

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det nå kommer et ras av avslag som følge av sviktende norskinnsats. Så langt i år er 60 søknader om statsborgerskap avslått av samme grunn. Årsaker til skulking er mange: Mange vil heller jobbe. Mannlige forsørgere har gjerne flere jobber mens kvinner har store omsorgsoppgaver. Noen kvinner nektes å delta av sine menn. Manglende integreringsinnsats må uansett få konsekvenser. Språket er nøkkelen til integrering. Norskkurset er som kjent både en rett og en plikt.