20. JANUAR: Obama retter på slipset før han sverges inn som USAs president - 12 dager før nominasjonsfristen til fredsprisen går ut. Foto:  EPA/PETE SOUZA / WHITE HOUSE PHOTO
20. JANUAR: Obama retter på slipset før han sverges inn som USAs president - 12 dager før nominasjonsfristen til fredsprisen går ut. Foto: EPA/PETE SOUZA / WHITE HOUSE PHOTOVis mer

Skulket gudstjenester og festet

Konservative USA har sjekket kalenderen og avslører Obamas 12 dagers jobb for å få fredsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Hva har egentlig Obama gjort for å få fredsprisen? Spørsmålet er på manges lepper i dag, særlig blant hans kritikere. Og det konservative USA huser mange av dem - blant de argeste: Staben i Fox News.

Der har de gått journalistisk til verks for nettopp å finne ut hva Obama gjorde for å få prisen. Den konservative nyhetskanalen poengterer nemlig det faktum at Nobelkomiteen selv har fastsatt fristen for å nominere kandidater til 1. februar. Og i år var det bare 12 dager inn i president Obamas presidentperiode.

250 kandidater

Fox siterer nemlig fredsprisens egne hjemmesider der det forklares at nominasjonsprosessen starter med at Nobelkomiteen sender ut brev til kvalifiserte personer som inviteres til å nominere kandidater til fredsprisen.

Nominasjonene må sendes per prev, og kan ikke være poststemplet senere enn 1 februar. Det kom inn 250 nominerte. Og det er her Fox har tatt presidentkalenderen fatt for å finne ut nøyaktig hva Obama bedrev i tiden opp mot den magiske nominasjonsfristen:

Dette skriver Fox:

20. januar: Sverget inn som president. Paraderte. Festet

21. januar: Ba byråkratene skrive om retningslinjene for innsynsbegjæringer. Holdt «åpent hus»-fest i Det hvite hus.

22. januar: Undertegnet følgende presidentdekreter: Ansatte i statsforvaltningen må avsi en etikk-ed, avhørsteknikkene som beskrives i hærens standardmanual gjeninnføres, uttrykte ønske om å stenge Guantanamo (hvordan går det med den saken egentlig?)

23. januar: Beordret budsjettfinansiering av aborter i utlandet. Lunsj med Joe Biden. Møtte Tim Geithner (utnevnt som finansminister av Obama, red.anm)

24. januar: Budsjettmøte med økonomiske rådgivere.

25. januar: Skulket søndagsgudstjenesten.

26. januar: Talte om jobber og energi. Møtte Hillary Clinton. Deltok i Geithners innsettelsesseremoni.

27. januar: Møtte republikanere. Talte ved klokketårn i Ohio.

28. januar: Møter om økonomien om morgenen. Møtte forsvarsministeren på ettermiddagen.

29. januar: Signerte Ledbetter-loven som omgjør høyesteretts avgjørelse om å stevne lønnstvister for retten.

30. januar: Møtte økonomiske rådgivere. Holdt tale om arbeidsgruppe for arbeidende middelklassefamilier. Møtte høyerestående underoffiserer.

31. januar: Bevilget seg en fridag.

1. februar: Skulket søndagsgudstjenesten. Holdt Super Bowl-fest.

Så der har du det. Den korte veien til en fredspris: Fest, gå på møter, skulk kirken, bevilg penger til aborter i utlandet og fest litt til, konkluderer Fox-skribent Tommy De Seno.

For ordens skyld tar vi med at Nobelkomiteen lister fem punkter etter nominasjonsfristen i sin beskrivelse, der selve utvelgelsesprosessen omtales. Selve vinneren plukkes først ut i oktober. Men det har ikke De Seno funnet spesielt nevneverdig.

Her har ABC News' George's Bottom Line samlet noen andre skråblikk fra amerikansk presse om dagens begivenhet.