Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulket gudstjenester og festet

Konservative USA har sjekket kalenderen og avslører Obamas 12 dagers jobb for å få fredsprisen.

20. JANUAR: Obama retter på slipset før han sverges inn som USAs president - 12 dager før nominasjonsfristen til fredsprisen går ut. Foto:  EPA/PETE SOUZA / WHITE HOUSE PHOTO
20. JANUAR: Obama retter på slipset før han sverges inn som USAs president - 12 dager før nominasjonsfristen til fredsprisen går ut. Foto: EPA/PETE SOUZA / WHITE HOUSE PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Hva har egentlig Obama gjort for å få fredsprisen? Spørsmålet er på manges lepper i dag, særlig blant hans kritikere. Og det konservative USA huser mange av dem - blant de argeste: Staben i Fox News.

Der har de gått journalistisk til verks for nettopp å finne ut hva Obama gjorde for å få prisen. Den konservative nyhetskanalen poengterer nemlig det faktum at Nobelkomiteen selv har fastsatt fristen for å nominere kandidater til 1. februar. Og i år var det bare 12 dager inn i president Obamas presidentperiode.

250 kandidater

Fox siterer nemlig fredsprisens egne hjemmesider der det forklares at nominasjonsprosessen starter med at Nobelkomiteen sender ut brev til kvalifiserte personer som inviteres til å nominere kandidater til fredsprisen.

Nominasjonene må sendes per prev, og kan ikke være poststemplet senere enn 1 februar. Det kom inn 250 nominerte. Og det er her Fox har tatt presidentkalenderen fatt for å finne ut nøyaktig hva Obama bedrev i tiden opp mot den magiske nominasjonsfristen:

Dette skriver Fox:

20. januar: Sverget inn som president. Paraderte. Festet

21. januar: Ba byråkratene skrive om retningslinjene for innsynsbegjæringer. Holdt «åpent hus»-fest i Det hvite hus.

22. januar: Undertegnet følgende presidentdekreter: Ansatte i statsforvaltningen må avsi en etikk-ed, avhørsteknikkene som beskrives i hærens standardmanual gjeninnføres, uttrykte ønske om å stenge Guantanamo (hvordan går det med den saken egentlig?)

23. januar: Beordret budsjettfinansiering av aborter i utlandet. Lunsj med Joe Biden. Møtte Tim Geithner (utnevnt som finansminister av Obama, red.anm)

24. januar: Budsjettmøte med økonomiske rådgivere.

25. januar: Skulket søndagsgudstjenesten.

26. januar: Talte om jobber og energi. Møtte Hillary Clinton. Deltok i Geithners innsettelsesseremoni.

27. januar: Møtte republikanere. Talte ved klokketårn i Ohio.

28. januar: Møter om økonomien om morgenen. Møtte forsvarsministeren på ettermiddagen.

29. januar: Signerte Ledbetter-loven som omgjør høyesteretts avgjørelse om å stevne lønnstvister for retten.

30. januar: Møtte økonomiske rådgivere. Holdt tale om arbeidsgruppe for arbeidende middelklassefamilier. Møtte høyerestående underoffiserer.

31. januar: Bevilget seg en fridag.

1. februar: Skulket søndagsgudstjenesten. Holdt Super Bowl-fest.

Så der har du det. Den korte veien til en fredspris: Fest, gå på møter, skulk kirken, bevilg penger til aborter i utlandet og fest litt til, konkluderer Fox-skribent Tommy De Seno.

For ordens skyld tar vi med at Nobelkomiteen lister fem punkter etter nominasjonsfristen i sin beskrivelse, der selve utvelgelsesprosessen omtales. Selve vinneren plukkes først ut i oktober. Men det har ikke De Seno funnet spesielt nevneverdig.

Her har ABC News' George's Bottom Line samlet noen andre skråblikk fra amerikansk presse om dagens begivenhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling