Skulking skal koste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal bli dyrere å ikke komme til avtalt time på poliklinikkene i Norge. I statsbudsjettet går regjeringa går inn for at gebyret skal økes fra hundre kroner til 280 kroner som er samme beløp som egenandelen. Helse-Norge har mye større problemer med pasienter som ikke møter til avtalt time på poliklinikkene enn de fleste av oss vet. Helsedepartementet har regnet ut at pasienter uteblir fra rundt fem prosent av avtalene, og det viser det urovekkende tallet på 250 000 ubrukte konsultasjoner hvert år.

Regnestykket avslører at dette innebærer 70 hele legeårsverk. På gastronomisk avdeling på Ullevål sykehus er det så mange som åtte prosent som ikke møter opp til legeavtalene sine uten å gi beskjed. Her er ventetida lang og skulkinga rammer pasientene som står i kø. Hadde listene blitt fylt opp med dem som står i denne køen, kunne det nærmest vært slutt på køene, forteller overlege Olav Sandstad til NRK. På Universitetssykehuset i Nord-Norge har man regnet ut at nesten 12 000 pasienter ikke møtte til avtalene sine i 2007; noe som gjennomsnittlig 55 hver dag.

Helse-Norge har slitt med bunnlinje, køer og organisering i årevis. At mange mennesker har en travel hverdag og kan glemme legeavtaler er forståelig, men ikke dermed akseptabelt når det går ut over syke mennesker som venter på behandling. At helsepersonell kaster bort verdifull tid er en annen konsekvens sykehusene ikke har råd til. Avtalene på poliklinikkene har man fått via fastlege som vurderer alvorlighetsgraden. Nettopp derfor er det så viktig å møte opp eller avlyse avtalene i tide. Det kan bli interessant å se om økt betaling har en oppdragende virkning på skulkerne, eller om det dreier seg om mennesker som ikke synes 180 kroner ekstra er verd bryet med å si fra. I så fall vil gamle, syke og folk med dårlig råd fortsatt risikere å bli stående i helsekøene.