- Skulle aldri åpnet fjellheisen

Ledelsen ved Bjorli skisenter angrer etter ulykken som kostet ei fire år gammel jente livet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- En dødsulykke er marerittet når man driver et skisenter, sier Erik Slettahaug, daglig leder ved Bjorli skisenter.

I går omkom ei fire år gammel jente fra Ulstein i Møre og Romsdal da hun ble påkjørt av en tråkkemaskin i skianlegget på Bjorli. Hennes far ble alvorlig skadd. Tre leger, tre politimenn og en profesjonell redningsarbeider, som alle var turister i løypene, kom umiddelbart til ulykkesstedet, men jentas liv sto ikke til å redde.

I samråd med jentas familie besluttet skisenteret å stenge anlegget fram til klokka 12 søndag, og ha en minnemarkering for den fire år gamle jenta en time senere.

Fjellheis

Normalt åpner skitrekket klokka 10. Alle løypene skal da være ferdig preparerte. Lørdag var imidlertid situasjonen den at det fra morgenen av var sterk vind og snøvær i fjellet. Ledelsen ved skisenteret besluttet derfor å ikke åpne den øverste fjellheisen.

- Dette er en del av anlegget som veldig mange bruker, sier Slettahaug.

Ved 12-13-tiden lørdag endret været seg og det klarnet opp.

- Vi fikk spørsmål om hvorfor fjellheisen ikke var åpnet, og besluttet å kjøre opp traseen. I etterkant av ulykken ser vi jo at vi aldri burde ha åpnet fjellheisen, sier Slettahaug til NTB.

Ifølge den interne instruksen skal all motorisert ferdsel fra tråkkemaskinen og scootere oppover i løypene skje i selve heistraseen. Denne instruksen skal ha blitt fulgt av føreren av tråkkemaskinen, en Käschborer PD 300. Da arbeidet med å kjøre opp trassen var ferdig, var førerens instruks å kjøre på forsiktigst måte i ytterkanten av nedfartsløypene. Flere øyenvitner har imidlertid hevdet at tråkkemaskinen var i ferd med å rygge da ulykken skjedde.

- Akkurat detaljene rundt hva som faktisk skjedde har vi ikke ennå, sier Slettahaug.

Han sier at det skjer svært sjelden at tråkkemaskinen brukes når skianlegget er i drift.

- Vi er avhengig av motorisert ferdsel, men all slik ferdsel er forbundet med fare, sier han.

Retningslinjer

Norske Skiheisers Forening har generelle retningslinjer for drift av skiheiser, men det er opp til det enkelte anlegget å utarbeide egne instrukser og rutiner for å sørge for minst mulig risiko for skader.

- Dette må tilpasses hvert enkelt anlegg, sier Slettahaug.

Skisenteret vil foreløpig ikke ta på seg ansvaret for ulykken, men overlater til politiet å trekke konklusjonene. Skisenteret er heleid av Venås-konsernet.

- Vi kommer helt klart til å gå gjennom egne rutiner og ha samtale med den enkelte ansatte om det som er skjedd. Dette har gått veldig inn på oss alle, sier Slettahaug.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer