- Skulle aldri vært fengslet

Drapstiltalte Åge Vidar Fjell som i 1990 ble dømt til 16 års fengsel, var psykisk utviklingshemmet i stor grad.

FÅR SAKEN GJENOPPTATT:  Åge Vidar fjell ble dømt til 16 års fengsel. En rapport fastslår at han var psykisk utviklingshemmet i stor grad. Foto:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
FÅR SAKEN GJENOPPTATT: Åge Vidar fjell ble dømt til 16 års fengsel. En rapport fastslår at han var psykisk utviklingshemmet i stor grad. Foto:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||LARVIK/SKIEN (Dagbladet): -Han skulle aldri ha vært fengslet, sier etterforsker Tore Sandberg.

Den kjente etterforskeren forteller at han er skremt over at han nok en gang har avdekket forhold hos politi og påtalemakt der uskyldig kan ha havnet i fengsel.

-Det virker for meg som suget etter å finne en gjerningsmann medfører at man velger å følge minste motstands vei, sier Sandberg.

Åge Vidar Fjell ble i 1990 tiltalt for drapet på sin onkel, gårdbruker og SP-politiker Ola Martinius Fjeld i Kilebygda ved Skien den 10. januar. Åge Vidar ble dømt til sju års fengsel og 10 års sikring.

Utviklingshemmet

Rapporten om Åge Vidar Fjells tilstand i gjerningsøyeblikket som konkluderer med at han var psykisk utviklingshemmet i stor grad, ble lagt fram på advokatkontoret til Johnny Sveen i Larvik. Spesialist i psykiatri, Agnar Aspaas, og klinisk psykolog Jens Egeland har skrevet dokumentet som tilsynelatende frikjenner Åge Vidar Fjell på alle punkter. Fjell er kjent med rapporten, men har ikke fått tid til å forstå alle konsekvensene av denne.

Gjenopptakelsesbegjæringen fra Fjells advokater er godkjent. Agder Lagmannsrett har satt av tre uker til ny rettssak i september. Før rettssaken begynner skal Rettsmedisinsk kommisjon lese rapporten og ta stilling til den. Åge Vidar Fjell ønsker seg renvasket på to felter, om han er strafferettslig tilregnelig og på selve skyldspørsmålet.

Over 60 timer

Ifølge Sandberg og advokatene Johnny Sveen og Ole-Martin Meland er det mange forhold i saken til Åge Vidar Fjell som må gås nærmere etter i sømmene. Ikke minst det faktum at politiet gjennomførte mer enn 60 timer med avhør av Fjell uten at han en eneste gang hadde verge eller advokat ved sin side. Ifølge Sandberg skal avhørsleder ha reagert på Fjells tilstand og spurt overordnede om det var riktig å avhøre ham. Avhørsleder ble bedt om å fortsette. Ifølge sakkyndige den gangen var Fjell strafferettslig tilregnelig. Noe en ny rapport altså tilbakeviser.

Ikke dømt

Tore Sandberg begynte å arbeide med saken i 2001. I løpet av den tiden har han etterforsket utallige sider avhørsreferater, etterlyst viktige dokumenter og lydbånd. Blant annet snakket han med lagdommerne. En av disse har skriftlig uttalt at på bakgrunn av det som er avdekket ville Åge Vidar Fjell ikke blitt dømt.

- Det er meget oppsiktsvekkende, slår Sandberg fast.

-  Vil du si at måten retten behandlet Fjell på den gangen sørget for at han fikk en ekstra tung soning?

- Ja, det er jeg ikke i tvil om. Han er en enkel person som er lett å styre, sier Tore Sandberg.