Skulle angripe Nijmegen

To menn planla terror mot Nijmegen-marsjen, der også norske soldater deltar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 37-årige syreren og 33-årige libyeren ble arrestert lørdag, bare tre dager før startskuddet går for verdens største turmarsj i Nijmegen i Nederland.

De to mennene er mistenkt for å ha truet med - og planlagt - angrep mot soldatene som deltar i marsjen.

Nijmegen-marsjen tiltrekker seg nærmere 50 000 deltagere fra hele verden. Mange av disse er uniformerte soldater fra blant andre Nato-land som USA, Storbritannia, og Norge. Marsjen, som begynner i morgen, går over fire dager der deltagerne tilbakelegger mellom 30 og 50 kilometer.

Omlag 330 amerikanske og 1140 britiske soldater deltar i årets marsj. Fra Norge deltar omlag 270 soldater, lotter, og heimevernsungdom.

- Nederlandsk politi fikk tips om at noen planla et attentat mot marsjen allerede torsdag. Det ble straks satt ned en gruppe bestående av den lokale politisjefen, 270 politifolk, borgermesteren, fire fra justisdepartementet, samt representanter for arrangørene, sier Astrid Sprong, som leder den norske soldatdelegasjonen, til VG Nett.

Talskvinne Loes Borghuis ved påtalemyndighetene i Nederland sier den ene mannen ble arrestert mistenkt for å planlegge drap, mens den andre er arrestert mistenkt for å komme med trusler. Syreren bor i Nederland, og Libyeren har ingen fast bostedsadresse, sier hun til nyhetsbyrået AP.

- Påtalekontoret ser ikke bort i fra muligheten for at mennene bare prøvde å spre panikk, skriver påtalekontoret i en pressemelding.

TRUSSEL: I morgen starter Nijmegen-marsen med omlag 50 000 deltagere i Nederland. To menn er arrestert siktet for planlegging av - og trussel om - drap på soldater som deltar.