Skulle angripe turistbar på «norsk» studentøy

Politiet i Indonesia drepte fem terrormistenkte i nattraid på Bali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem menn, som myndighetene kaller ytterliggående islamske terrorister, ble i går skutt og drept på turistøya Bali av antiterrorpoliti i Indonesia.

Samtidig er beredskapen på  Bali kraftig skjerpet etter at planer om angrep på en turistbar kommende torsdag ble avslørt.

Det er nå snart 10 år siden at 202 mennesker ble drept i bombeangrep mot Paddy's Pub på Bali.

Blant dem var 88 turister fra Australia, som har Bali som sitt nærmeste «Syden».

Flere hundre nordmenn Flere hundre norske studenter studerer på Bali, men Ansa (Interesseorganisasjonen for norske studenter i utlandet) hadde ikke fått noen bekymringsmeldinger fra den store norske studentkolonien mandag ettermiddag.

- Det er nok  rundt 500 norske studenter på Bali. De fleste kommer fra høgskoler rundt i Norge og går på Gateway College.

- Det er ikke så mange av dem som er medlemmer hos oss fordi de bare er på Bali tre måneders tid, men vi har ikke hørt om denne situasjonen før Dagbladet ringer. Det kan bety at det ikke er avdekket noen terrorplaner der norske studenter ferdes, sier rådgiver Mariette C. Bøe i Ansa til Dagbladet.

 202 DREPT I 2002:  Dette var restene av Paddy's Bar på turiststedet Kuta på Bali - fem dager etter at en selvmordsbomber  tok livet av 202 mennesker i oktober 2002. 88 av dem var australske turister. Selvmordsbomberne kom helt til inngangen til puben med en varebil fullastet med eksplosiver. Nå har antiterrorpolitiet i Indonesia påny skjerpet beredskapen på Bali etter at et angrep mot turistbaren La Vida Loca kommende torsdag er avslørt. ARKIVFOTO:Jonathan Drake/REUTERS/SCANPIX.
202 DREPT I 2002: Dette var restene av Paddy's Bar på turiststedet Kuta på Bali - fem dager etter at en selvmordsbomber tok livet av 202 mennesker i oktober 2002. 88 av dem var australske turister. Selvmordsbomberne kom helt til inngangen til puben med en varebil fullastet med eksplosiver. Nå har antiterrorpolitiet i Indonesia påny skjerpet beredskapen på Bali etter at et angrep mot turistbaren La Vida Loca kommende torsdag er avslørt. ARKIVFOTO:Jonathan Drake/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Etter sikkerhetstiltakene som ble satt i verk etter bombemassakrene i 2002, har Ansa regnet Bali for å være en trygg studieøy.

På turiststripa Det er om lag 5.000 turister fra Australia på Bali nå.

Ifølge flere internasjonale medier har den indonesiske antiterrortroppen Detachment 88 avslørt planer om væpnet angrep mot det populære utestedet La Vida Loca på «turiststripa» Seminyak under hinduenes lokale nyttårsfeiring denne torsdagen.

Turistungdom pleier å fylle opp denne baren etter midnatt og sette stemningen i taket.

Indonesia har verdens største muslimske befolkning, men på Bali er hindu største religion.

Minst en av de drepte har vært etterlyst i to år for flere væpnede ran, som ifølge politiet skal finansiere terroropplæring i den urolige Aceh-provinsen.

Der avslørte indonesisk etterretning i 2010 en treningsleir som de ved flere anlednigner har knyttet til Al Qaida.

Bankran Alle var etterlyst for et væpnet ran mot en bank i byen Medan på øya Sumatra.

 VÆPNET VAKT:  Indonesisk politi holder vakt utenfor Sanglah-sykehuset i Balis hovedstad Denpasar. Minst en terror- og ransetterlyst mann ligger på sykehuset etter politiraidet som drepte fem menn søndag. FOTO: SONNY TUMBELAKA, AFP/SCANPIX.
VÆPNET VAKT: Indonesisk politi holder vakt utenfor Sanglah-sykehuset i Balis hovedstad Denpasar. Minst en terror- og ransetterlyst mann ligger på sykehuset etter politiraidet som drepte fem menn søndag. FOTO: SONNY TUMBELAKA, AFP/SCANPIX. Vis mer

De ble overrasket og skutt av politi natt til søndag på to steder - en bungalow ved Sanur Beach og et gjestehus 15 kilometer unna. 

Politiet i Indonesia opplyser at de også har avdekket planer om at de drepte skulle rane en pengeveksler og en smykkehandler.

 ÅSTED:  Tre terror- og ransetterlyste menn ble drept i bungalowen til høyre av indonesisk politi søndag på turist- og studentøya Bali. FOTO: Murdani Usman, REUTERS/SCANPIX.
ÅSTED: Tre terror- og ransetterlyste menn ble drept i bungalowen til høyre av indonesisk politi søndag på turist- og studentøya Bali. FOTO: Murdani Usman, REUTERS/SCANPIX. Vis mer