Joe Biden vil bli president:

Skulle «banke dritten ut av Trump». - Det kommer til å bli stygt

Joe Biden og Donald Trump har ikke mye pent å si om hverandre. Nå har Biden varslet at han stiller til presidentvalg, og Trump advarer om at det vil bli stygt.

STILLER: Joe Biden (til venstre) bekreftet torsdag at han stiller som presidentkandidat til valget i 2020 med å gå rett i strupen på Trump. Kort tid etter tordnet presidenten tilbake. Foto: AP / NTB Scanpix
STILLER: Joe Biden (til venstre) bekreftet torsdag at han stiller som presidentkandidat til valget i 2020 med å gå rett i strupen på Trump. Kort tid etter tordnet presidenten tilbake. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Spekulasjonene startet omtrent samme dag som Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus, men først i dag ble det klart at Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene i 2020.

Biden, som i åtte år var USAs visepresident i Obama-administrasjonen, lanserte sitt kandidatur i dag med å gå rett i strupen på president Donald Trump.

- Dersom vi gir Donald Trump åtte år i Det hvite hus, vil han for evig og helt fundamentalt endre denne nasjonens karakter. Jeg kan ikke stilltiende se på at det skjer, sa Biden.

Det er tredje gang Biden deltar i kampen om å bli USAs og kanskje verdens mektigste person.

- Intelligent nok?

Mannen som er veldig glad i å vise at han i dag innehar den tittelen, Donald Trump, var ikke sein med å sende et kraftig stikk tilbake i retning Biden.

- Velkommen til kappløpet, søvnige Joe («Sleepy Joe»). Jeg håper at du er intelligent nok, noe det lenge var tvil om, til å føre en vellykket nominasjonskamp, skriver Trump i en Twitter-hilsen til Biden.

- Det kommer til å bli stygt - du vil stå overfor folk som har noen svært syke og demente ideer. Men dersom du klarer det, ses vi på startstreken, skriver den amerikanske presidenten.

- Banket dritten ut av ham

Det er langt fra første gang de to seniorpolitikerne har gått i strupen på hverandre. Da Biden ble invitert til å tale om kampen mot seksuell trakassering på Universitetet i Miami i mars i fjor, varslet han at han kunne banket Trump dersom de to hadde gått på skole sammen.

- En mann som endte opp med å bli leder av nasjonen vår sa «jeg kan grafse på kvinner hvor som helst, og de liker det» … Jeg ble spurt om jeg hadde lyst til å delta i en debatt med denne gentlemannen (Trump journ.anm.), og jeg sa nei. Jeg sa at hvis dette hadde vært på videregående, så hadde jeg tatt ham med bak gymsalen og banket dritten ut av ham, sier Biden i talen.

FYSISK: Joe Biden talte under et arrangement mot seksuell trakassering på universitetet i Miami da han kom med harde utfall mot Donald Trump. Den tidligere visepresidenten sa han ville tatt med Trump bak gymsalen og banket ham opp, hvis de hadde gått på videregående. Donald Trump svarte i dag på angrepet - på Twitter. Der skriver presidenten at ha... Vis mer

Det skal særlig ha vært Trumps gamle, men etter hvert så berømte sitat om kvinner og «grab them by the pussy» som skal ha provosert den tidligere visepresidenten.

- Karer som snakker slik er vanligvis den feiteste, styggeste S. O. B (son of a bitch) i rommet, la Biden til.

Reaksjonen på Bidens kommentar lot heller ikke den gang vente på seg fra Trumps side.

- Gale Joe Biden prøver å late som han er tøff. Faktum er at han er svak, både mentalt og fysisk, og likevel truer han meg for andre gang med fysisk vold. Han kjenner ikke meg, men han ville gått i bakken raskt og hardt, mens han griner hele veien. Du skal ikke true folk, Joe!

Kalte Trump sjarlatan

Litt under et halvt år tidligere hadde de to også vært i strupen på hverandre. Biden har lenge vært kjent for sin store kjeft, men etter at Trump tok over var det lenge stille fra «Big Mouth» Joe Biden. Helt til oktober 2017.

- Jeg er veldig bekymret for at vi går ned en veldig mørk vei. Jeg er ingen alarmist. Men vi er virkelig på vei ned en mørk vei som isolerer USA på verdensscenen. Som en konsekvens av dette setter vi USA interesser og folk i fare - vi styrker dem ikke, sa den tidligere visepresidenten den gang.

BRYTER STILLHETEN: Den tidligere visepresidenten USA liker ikke utviklingen han ser under president Donald Trump. Nå sier han fra. Video: CNN Vis mer

Under samme foredrag portretterte Biden Trump som en «sjarlatan» som «hadde utnyttet USAs verste sider for å få plass i Det hvite huset».

- President Obama og jeg har vært veldig stille og respektfulle, og gitt den nye administrasjonen tid. Men noen av disse forandringene går for dypt til at vi kan forbli stille. Jeg tror det nå er på tid å utfordrere disse farlige kreftene som ønsker å erstatte den liberale verdensorden, sa Biden ifølge den britiske avisa The Independent.

Metoo-anklager

Biden som selv har gått hardt ut mot Trump og andre menn som har utsatt kvinner for seksuell trakassering, ble tidligere i år selv anklaget for å ha oppført seg upassende overfor kvinner.

Han ble først og fremst anklaget for overdreven klemming og berøring, og lovet tidligere i måneden å være mer påpasselig i sin omgang med kvinner og bli flinkere til å respektere andres grensesetting.

- I løpet av mangeårig liv i offentligheten og mange år med valgkamp, har jeg gitt utallige håndtrykk, klemmer og uttrykk for kjærlighet, støtte og trøst. Ikke en eneste gang trodde jeg at jeg hadde oppført meg upassende, svarte Biden, og la til:

- Hvis noen antyder at jeg har gjort det, vil jeg lytte med respekt. Men det var aldri min intensjon.

President Trump mente det igjen var på tide å lange ut med Biden, og la ut denne manipulerte videoen av Biden på Twitter:

BYR OPP TIL DANS: President Donald Trump la torsdag ut en manipulert video av Joe Biden med klar referanse til en av anklagene som har kommet mot tidligere visepresident Joe Biden. Video/redigering: @JoeBiden/Twitter / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Ligger godt an

Fra 2009 til 2017 var Biden USAs 47. visepresident under president Barack Obama. Biden er utdannet jurist og var tidligere senior-senator for delstaten Delaware for Det demokratiske partiet.

Han ble tildelt Presidentens frihetsmedalje med utmerkelse av Barack Obama 12. januar 2017 for sitt politiske arbeid. Det er den høyeste sivile utmerkelsen i USA.

De fleste meningsmålingene viser at Biden, som i åtte år var visepresident under Barack Obama, ligger best an blant de 20 demokratene som kjemper om å bli partiets kandidat til presidentvalget i november 2020.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene, utarbeidet av Real Clear Politics, viser at Biden har rundt 29 prosent av demokratene i ryggen og et forsprang på drøyt 6 prosentpoeng til senator Bernie Sanders, mens de øvrige kandidatene foreløpig ser ut til å være sjanseløse, skriver NTB.

Senatoren fra Delaware er en gammel ringrev og ble valgt inn i Kongressen for Demokratene alt i 1972. To ganger tidligere har han forsøkt å bli partiets presidentkandidat, men uten å lykkes.

I 1987 trakk han seg i siste liten, etter avsløringer om at han hadde plagiert en tale av den britiske Labour-lederen Neil Kinnock. Han var også blant presidentkandidatene i 2008, men stilte seg til disposisjon som Obamas visepresidentkandidat etter å ha innsett at slaget var tapt.

Det ble også avdekket at han var tatt for plagiat mens han studerte juss, og at han i ettertid hadde overdrevet sine akademiske prestasjoner, skriver NTB.