- Skulle bare bore hull

Toska prøver å frata medtiltalt ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtte David Aleksander Toska nok en gang opp i retten, knappe to uker etter at han var ferdig med NOKAS-saken i Stavanger. Nå står han tiltalt for et innbrudd hos DnB NOR på Bryn (2001) og et innbruddsforsøk mot Norsk Medisinaldepot (2000). Begge steder ble det brukt et digert bor for å komme seg inn i lokalene. Toska erkjente som ventet ikke straffskyld for innbruddene.

Mange medhjelpere

I retten i dag prøvde Toska å frata en av sine medtiltalte i Bryn-saken ansvar. Denne 27-åringen ble, sammen med en annen mann, tatt på fersken da han prøvde å bryte seg inn på Norsk Medisinaldepot. Ifølge Toska var det aldri meningen at medhjelperene skulle delta i selve tyveriet - de skulle bore et hull og løpe rundt i lokale for å sjekke at ingen sensorer løste seg ut

- De var et slags levende verktøy, sa Toska i retten.

En annen gruppe skal ha stått et stykke unna, klare til å stjele tablettene når assistentene hadde sjekket om banen var klar. Dette har Toska aldri tidligere fortalt politiet. Da aktor spurte om dette ikke var en dekkhistorie for å frata hans medtiltalte ansvar, nektet Toska. Han ville imidlertid ikke navngi personene som skulle stå for selve tyveriet.
Toska ville helle ikke fortelle hvor mange som var med på Brynkuppet, men innrømmer at han ikke boret hullet selv.
- Jeg er ikke så praktisk, sa Toska.


Ingen borgerplikt

Toska erkjenner de faktiske forholdene i saken, men erkjenner ikke straffskyld fordi han mener innbruddene var framprovosert av politiet. Årsaken til dette er at Toskas viktigste informant, en Securitas-vekter som gav informasjon om alarmystemer og vakthold, også tystet til politiet. Politiet visste både om kuppet ved Norsk Medisinaldepot og innbruddet på Bryn. Banken hadde derfor fjernet pengene i hvelvet, men ikke i bankboksene, før tyvene boret seg inn.

I retten i dag gav Toska inntrykk av at vekteren hadde en svært viktig rolle i "konseptutviklingen" av innbruddene, som 31-åringen selv kalte det. 

- Vi var sammen om en kreativ prosess, sa han, og la videre vekt på at vekteren sa de måtte gå til verks på medisindepotet fordi alarmsystemet snart skulle skiftes.

I RETTEN PÅ NY: Toska står blant annet tiltalt for et innbrudd og et innbruddsforsøk i Oslo tingrett. Foto: Scanpix
I RETTEN PÅ NY: Toska står blant annet tiltalt for et innbrudd og et innbruddsforsøk i Oslo tingrett. Foto: Scanpix Vis mer

- Det var et ultimatum, sa han i retten.

- Men du trengte vel ikke å gjøre det av den grunn, sa dommeren.

- Nei, det var ikke akkurat min borgerplikt, svarte Toska da.

Vekteren skulle få 500.000 kroner i etterkant av Bryn-kuppet. Det var under leveringen av disse pengene at Toska ble overrasket av en politisperring. Toska prøvde da å komme seg unna så raskt som mulig, noe som førte til at to polititjenestemenn måtte kaste seg til siden for ikke å bli truffet.

I morgen skal aktor og forsvar fortsette sin utspørring av Toska, deretter skal vekteren forklare seg.