Anafylaktisk sjokk:

Skulle bare farge håret

- Jeg trodde ærlig talt jeg kom til å dø, forteller 20-åringen.

PUSTEPROBLEMER: Alt virket som normalt da 20-åringen farget håret. Noen timer etterpå kom den dramatiske reaksjonen. Foto: Jam Press
PUSTEPROBLEMER: Alt virket som normalt da 20-åringen farget håret. Noen timer etterpå kom den dramatiske reaksjonen. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

20 år gamle Jordan Blignaut fra Sør-Afrika skulle bare en tur til frisøren for å freshe opp hårfargen.

Det endte nesten i døden, skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Slet med å puste

Det var i november i fjor at Jordan hadde bestemt seg for å farge det blonde håret sitt. Men hun rakk bare å nyte den nye frisyren i noen få timer, før hun oppdaget en rød og kløende hevelse på hodebunnen.

Ikke lenge etter begynte ansiktet hennes å hovne opp. Så hovnet brystet opp, slik at hun verken kunne drikke eller spise.

Da 20-åringen begynte å slite med å puste, ble hun hastet til Mediclinic Morningside-sykehuset i Sandton i Sør-Afrika.

- Jeg trodde ærlig talt at jeg kom til å dø. Det gjorde at jeg ble nervøs og emosjonelt påvirket. Jeg trodde dette kunne bli min siste dag, sier Jordan til nyhetsbyrået Need To Know.

- Nær døden

Hun forteller at familien var veldig bekymret.

- Jeg har et veldig nært forhold til søstrene mine. Når jeg trodde at jeg kom til å dø, ble jeg ekstremt deprimert av å tenke på at jeg ikke kom til å få se dem vokse opp.

20-åringen forteller at hun verken klarte å gå, ligge eller sitte.

- Det å føle på, og være, så nærme døden, gjorde at jeg følte meg helt elendig emosjonelt sett. Jeg ønsker ingen å gå gjennom det samme som meg, forteller hun.

Jordan ble innlagt på sykehuset, der hun fikk antibiotika og andre medisiner intravenøst. Legene overvåket hjerterytmen hennes og ga henne oksygen for å hjelpe henne med å puste.

«Uutholdelige smerter»

Til slutt hadde hun så store hevelser at hun ikke lenger passet inn i sine egne klær. Hun beskriver smertene som «uutholdelige».

- Jeg ble hastet til sykehuset. Jeg følte meg så svak at faren min måtte hjelpe meg med å gå, fram til jeg ble lagt i ei seng. De tok mange blodprøver, og jeg ble satt på en rekke medisiner. Ingenting hjalp mot smertene, sier hun til nyhetsbyrået.

Jordan ble værende på sykehuset i over ei uke. Det skulle ta enda ei uke før hevelsene - som hadde spredt seg til hele kroppen - slapp taket.

Den alvorlige allergireaksjonen kom som et sjokk på 20-åringen, ettersom hun tidligere har farget håret sitt uten problemer.

- Under frisørtimen følte jeg meg rolig. De ansatte var veldig snille med meg. Jeg tok ikke kontakt med dem etter at jeg fikk den allergiske reaksjonen, for jeg visste at jeg hadde sensitiv hud. Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å få et anafylaktisk sjokk, sier hun.

27 allergiframkallende stoffer

Jordan har heller ikke tatt kontakt med frisørsalongen i etterkant. Hun sier at hun bare vil komme seg videre etter hendelsen.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er tilfeller av anafylaksi rapportert etter bruk av hårfargeprodukter. De nevner også kontaktdermatitt, en allergisk reaksjon som gir symptomer som eksem, rødhet, blemmedannelse og kløe i hårkanten, ansiktet og på halsen.

- EUs vitenskapskomité har vurdert 46 av de stoffene som kan benyttes i hårfarger. Av disse ble 27 stoffer definert som allergiframkallende. Da en stor andel av befolkningen farger håret regelmessig vil forbrukere kunne utvikle allergi mot ett eller flere av disse stoffene, skriver FHI.

ETTER INNLEGGELSEN: Jordan har i dag kommet seg fra det allergiske sjokket. Det tok flere uker før hevelsene ga seg. Foto: Jam Press
ETTER INNLEGGELSEN: Jordan har i dag kommet seg fra det allergiske sjokket. Det tok flere uker før hevelsene ga seg. Foto: Jam Press Vis mer

Et anafylaktisk sjokk, eller et allergisk sjokk, er en potensiell livstruende tilstand og krever øyeblikket hjelp, ifølge Lommelegen.

- Et slikt sjokk oppstår når man blir utsatt for noe man er allergisk for, og deretter utvikler en sterk allergisk reaksjon, med blodtrykksfall og svikt av hjertets pumpefunksjon, skriver nettstedet.

- Massivt sjokk

Tilstanden kan utvikle seg raskt. Typisk skjer det innen noen få minutter, men det kan variere fra noen sekunder og helt opp til noen timer.

Et allergisk sjokk kan se ut på forskjellige måter, ifølge nettstedet.

- Ofte vil det oppstå et vablete rødlig utslett kalt elveblest. I tillegg hever slimhinner og huden ofte opp, for eksempel området rundt øynene og leppene. Dette kalles angioødem.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

Jordan forteller at hun har bleket striper i håret før, men aldri hatt større reaksjoner enn litt kløe i hodebunnen.

- Det var et massivt sjokk for meg å se hvordan det spredte seg, særlig fordi jeg verken følte kløe, smerte eller ubehag mens håret ble farget.

Advarer andre

Nå har Jordan en advarsel til andre som skal farge håret sitt:

- Til alle der ute, om du har sensitiv hud eller ikke, vær så snill å test hårfargen din på huden før du bruker hårfargen.

20-åringen sier at hun er takknemlig overfor familie og venner som sjekket innom henne gjennom perioden hun var innlagt på sykehus.

- Jeg er også ekstremt takknemlig for de ansatte på sykehuset, som praktisk talt reddet livet mitt. Uten dem hadde jeg ikke vært her, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer