Skulle bare kjøpe ett plagg

Da Anna Lindh forlot det svenske utenriksdepartementet etter jobb onsdag, var det 29 minutter til hun skulle bli stukket til døde. Politiet mener morderen kan ha fulgt etter henne hele veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg handlingsforløpet ved hjelp av Dagbladets grafikk (292 kb). STOCKHOLM (Dagbladet): - Vi kan ikke utelukke at hun ble forfulgt, sier Leif Jennekvist, sjef for länskriminalpolisen i Stockholm.

I går gikk Dagbladet og den svenske avisa Expressen opp ruten Anna Lindh fulgte, i det som skulle bli den populære utenriksministerens siste promenade.

Shoppet med venninne

Sammen med venninnen Eva Franchell, som jobber for en annen minister i Göran Perssons regjering, forlot Anna Lindh sin departementsbygning midt i Stockholms city. Fordi hun skulle delta i en TV-debatt om euroavstemningen om kvelden, dro hun ikke hjem til mannen Bo og barna på ni og tolv år.

I stedet unnet 46-åringen seg en liten shoppingrunde. Lindh var på jakt etter noe matchende til en jakke hun hadde kjøpt.

Ifølge politiet var klokka 15.45 da venninnene forlot Anna Lindhs arbeidsplass. De tok korteste vei til shoppingsenteret Gallerian. Trolig gjennom Malmtorgsgatan, kanskje gjennom Regeringsgatan.

- De kom inn den bakre inngangen til Gallerian, sier politisjef Jennekvist.

På vei gjennom kjøpesenteret passerte de blomsterbutikken Fair Blommor, som i går hadde lange køer av folk som ville ha blomster for å minnes Lindh.

- Så Lindh

- Min kone så henne gå forbi, forteller innehaveren.

Nesten ved utgangen gikk de to venninnene inn i butikken Jackpot.

- Anna Lindh var her og handlet noen klær. Jeg har sett henne et par ganger før, sier ekspeditør Jessica Sunneson.

Da utenriksministeren forlot Jackpot, hadde hun trolig sju-åtte minutter igjen av sitt normale liv.

En person som så henne, reagerte på at hun - fire dager før euroavstemningen, midt i en følelsesladet valgkamp - ikke hadde livvakter. Venninneparet fulgte den tett trafikkerte Hamngatan. De skal ikke ha følt seg forfulgt. Kort etter tok de seg over krysset Hamngatan/Regeringsgatan. På et hjørne av NK gikk de inn.

- De gikk til rulletrappa og tok den opp mot butikken Filippa K i annen etasje, sier Leif Jennekvist.

Hva som skjedde i de neste dramatiske sekundene, vet ingen helt nøyaktig.

Men nøyaktig kl 16.14.23 slo noen nødnummeret 112. Da lå Lindh som en bylt inntil en klesreol, med blodet pumpende ut av kroppen.

VAR SAMMEN MED VENNINNE: Anna Lindh unnet seg onsdag en kort shoppingtur sammen med ei venninne på kjøpesenteret NK i Stockholm etter endt arbeidsdag. Mindre enn en time etter fraktet ambulansepersonell en hardt skadd Anna Lindh ut av kjøpesenteret.