Skulle bare lage pommes frites

Victor Skjærvik skiftet fettet i frityren og satte poteter i ovnen. Deretter gikk han for å skifte i naborommet. Minutter seinere slo flammene i taket på spisestedet News, og katastrofen var et faktum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): - Plutselig kjente jeg at det luktet brent. Da jeg gikk inn på kjøkkenet, sto flammene helt opp i taket fra frityren, sier Victor Skjærvik (22), til Adresseavisa.

Han grep fatt i et pulverbrannslokkingsapparat, og tømte det mot den brennende frityren.

- Flammene dempet seg så vidt, før de plutselig slo opp igjen. Det var så varmt at metallet på veggen bak begynte å renne, sier Skjærvik til avisa.

Daglig leder ved restauranten News, Geir Haugen, kom til for å hjelpe.

- Jeg kom inn på kjøkkenet og så Victor stå foran frityren mens flammene slo imot ham. Jeg dro ham ut av kjøkkenet. Sekunder etter var det helt svart av røyk, sier han til Dagbladet.

Forferdelig

De mistet kontrollen over flammene, og da evakuerte de kjøkkenet.

Minutter seinere veltet røyken og flammene ut fra den verneverdige bygården.

Haugen sendte en servitør for å vekke fire beboere som lå og sov på hyblene sine, og få dem ut av gården.

Seint i går kveld var det hele fremdeles ikke helt til å fatte.

- Det har ikke gått opp for oss ennå. At en brann på et kjøkken skulle utvikle seg slik, er helt utrolig. Den har jo fått enorme konsekvenser for mange andre virksomheter også, sier han og fortviler.

- Det føles forferdelig, legger han til når Dagbladet møter ham på branntomta seint i går kveld.

Han er sliten og nedkjørt. Selv har han nesten 90 ansatte som nå står uten arbeid. De var alle samlet på et annet utested i Trondheim for å snakke ut om opplevelsene i går kveld.

- Jeg har jobbet med denne restaurantdriften i fem år. Denne høsten var vi godt ferdige med konseptene. Det er helt forferdelig, og utrolig bittert, sier han til Dagbladet.

Først i går kveld klarte de 67 fra brannmannskapene i Trondheim, Byneset, Malvik og Klæbu, samt mannskaper fra Sivilforsvaret, å få kontroll over flammene. Da hadde de kjempet i 10- 12 timer mot den voldsomme brannen midt i Trondheim sentrum.

Store verdier

Halvparten av bygningene innenfor Thomas Angellsgate ble flammenes rov. 10-15 forretninger og leiligheter gikk opp i røyk foran øynene på fortvilte kjøpmenn og byborgere. Verdier for over 100 millioner anslås å ha gått tapt i brannen.

Tre brannmenn ble lettere skadd under aksjonen. To røykdykkere ble sjekket på sykehuset for lettere røykskader, og en brannmann fikk mindre skader etter å ha blitt truffet av bygningsrester.

- Det var til tider meget problematisk å komme innpå brannen i den sammenhengende trehusbebyggelsen. Mannskapet vårt hadde en vanskelig oppgave, sier brannsjef ved Trondheim brannvesen, Gunnar Aadne Solbakken.

- Ved 18-tida følte vi at vi hadde kontroll på utbredelsen av flammene, sier Solbakken, som berømmer mannskapet for arbeidet. Brannvesenet trodde først de hadde med en enkel kjøkkenbrann å gjøre, og det tok noe tid før man forsto alvoret i situasjonen.

- Brannen spredde seg gjennom ventilasjonsanlegget i kjøkkenet og opp gjennom skjulte loftskonstruksjoner. Med den vanskelige bygningsmassen i området ble det en langt mer omfattende brann enn først antatt, sier Solbakken.

BYEN BRENNER: Trondheim i går, klokka 11.57. Den gamle trehusbebyggelsen går opp i flammer og røyk.