VANT DRAGKAMPEN: - Jeg mener det er riktig av meg å stille meg til disposisjon. Jeg har vært tillitsvalgt i veldig mange år, snart 30, og mener jeg har opparbeidet meg erfaring i å finne gode løsninger nær uansett hvilken sak det gjelder, sa Gerd Kristiansen til Dagbladet før LO-kongressen. Nå kan hun bruke den erfaringen som LO-leder. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VANT DRAGKAMPEN: - Jeg mener det er riktig av meg å stille meg til disposisjon. Jeg har vært tillitsvalgt i veldig mange år, snart 30, og mener jeg har opparbeidet meg erfaring i å finne gode løsninger nær uansett hvilken sak det gjelder, sa Gerd Kristiansen til Dagbladet før LO-kongressen. Nå kan hun bruke den erfaringen som LO-leder. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Skulle bare mangle at ikke LOs største forbund stiller krav

- Helt normalt med dragkamp i valgkomiteen, sier nyvalgt LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 15 i dag legger valgkomiteen i LO fram sin enstemmige innstilling på Gerd Kristiansen som ny leder av organisasjonen med 900 000 medlemmer. Deretter skal 315 delegater stemme, men det er allerede klart at Kristiansen har flertallet i ryggen.

Tross harde dragkamper i valgkomiteen og påstander om utilbørlig press fra Fagforbundet sier Kristiansen til Dagbladet at hun føler hun har støtte fra hele LO.

- Ja, det føler jeg. Valgkomiteens innstilling er enstemming, og det er jeg utrolig glad for. Jeg er også utrolig glad for at Tor-Arne blir med meg videre, sier hun.

Glad Solbakken fortsetter - Har du snakket med Tor-Arne Solbakken etter at det ble klart at du ville gå av med seieren?

- Ja, det har jeg. Jeg sa til han at jeg er utrolig glad for at han blir med videre. Han vil bli min nærmeste medarbeider, og jeg tror vi kommer til å bli et radarpar.

Hun sier til Dagbladet at hun har registrert hva media har skrevet om valgkomiteen. Men hun understreker på det sterkeste at hun ikke har sagt til valgkomiteen at bare lederjobben var aktuell.

- Det jeg har blitt forespurt om, er lederjobben. Og jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon. Hva Fagforbundet har jobbet for i komiteen, vet jeg ikke noe om. Jeg har ikke deltatt i de diskusjonene. Men at det er dragkamper i en valgkomite, er helt normalt, sier Kristiansen, og legger til:

- Det kan godt hende det har vært tøft. Men det skulle egentlig bare mangle at ikke LOs største organisasjon i LO stiller krav når man allerede har meg inne i LO-ledelsen. Det er ikke merkelig at de har stilt krav.

Solbakken la seg I et intervju med Dagbladet på åpningsdagen til årets LO-kongress, sa LO-nestleder Gerd Kristiansen at hun var usikker på om hun vil utsette LO for en kampvotering om ledervervet.

Det slipper hun altså.

Søndag ble det gjort klart overfor valgkomiteen at toppjobben var den den eneste posisjonen hun var aktuell for. Mandag ble det klart at hun innstilles enstemmig som ny LO-leder.

Samtidig hadde lederrivalen Tor-Arne Solbakken tidligere sagt at han ville fortsette som nestleder dersom han tapte lederstriden. Mandag ble det klart at han gjør nettopp det.

SOM I 2009: Det ble betegnet som en maktmanøver uten sidestykke, da Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen sørget for at Gerd Kristiansen ble nestleder på LO-kongressen i 2009. Nå har Davidsen trolig vært på ferde igjen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SOM I 2009: Det ble betegnet som en maktmanøver uten sidestykke, da Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen sørget for at Gerd Kristiansen ble nestleder på LO-kongressen i 2009. Nå har Davidsen trolig vært på ferde igjen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Allerede søndag kveld sivet nyheten ut, først hos VG, deretter hos flere: Fagforbundets Gerd Kristiansen blir enstemmig innstilt som ny LO-leder, Tor-Arne Solbakken (NTL) fortsetter som nestleder.

Rett over klokka 12 mandag bekreftet også valgkomiteen det samme.

Stri tørn med lederkabalen Komitéleder Hans Felix har hatt ei stri tørn med å sette sammen en ny ledelsen der bare to av sju opprinnelige fortsetter.

Det la han heller ikke skjul på da han la fram innstillingen:

- Vi gikk inn i kongressen med to kandidater. Vi jobbet med det for øye at det er LO som organisasjon som er førsteprioritet. Vi vet at mange har hatt lyst til å stemme på Tor-Arne. Gjennom arbeidet i valgkomiteen ble det klart at vi ville gå for Gerd Kristiansen som leder. Tor Arne viste storhet ved at han også LOs organisajon over seg selv, tusen takk, sa komitélederen.

Han mente at det nå er sikret kontinuitet i LOs toppledelse, noe som er viktig i en krevende periode med stortingsvalg og andre store saker. Ifølge Felix har diskusjonene i valgkomiteen vært saklige og gode.

I tillegg til Kristiansen og Solbakken, kommer Fellesforbundets Hans-Christian Gabrielsen inn som 2. nestleder. Førstesekretær blir Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor. Innstillingen er enstemmig på alle punkter.

To sider av samme sak Valget av ny leder har vært den store saken på årets LO-kongress. De to kandidatene har holdt en lav profil, styrt unna valgkamp og latt prosessen gå sin gang. I intervjuer har det vært vanskelig å spore særlig forskjell på de to.

Dagbladet gjorde et dobbeltintervju med kandidatene sist uke. De fikk blant annet spørsmål om hvorfor de ville bli ny LO-leder:

- Jeg mener det er riktig av meg å stille meg til disposisjon. Jeg har vært tillitsvalgt i veldig mange år, snart 30, og mener jeg har opparbeidet meg erfaring i å finne gode løsninger nær uansett hvilken sak det gjelder, svarte Kristiansen.

- Jeg har lyst, og tror jeg kan gjøre en brukbar jobb. Jeg har vært tillitsvalgt i 26 år, sittet i LO-ledelsen i åtte år og vært nestleder de siste fire åra. Så det er vel ikke så oppsiktsvekkende at jeg kan tenke meg å rykke opp et hakk til, sa Solbakken.

- Høyt spill Under LO-kongresen i 2009 fikk Fagforbundet-leder Jan Davidsen lempet sin nestleder Gerd Kristiansen inn som LO-nestleder, på bekostning av Rita Lekang.

Mye tyder på at Davidsen har vært på ferde igjen.

STRI TØRN: Valgkomitéen i arbeid under LO-konferansen søndag. Jan-Egil Pedersen og leder Hans Olav Felix (t.h.). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STRI TØRN: Valgkomitéen i arbeid under LO-konferansen søndag. Jan-Egil Pedersen og leder Hans Olav Felix (t.h.). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Flere har overfor Dagbladet gitt uttrykk for at Davidsens strategi, å bare spille inn en kandidat til LO-ledelsen, har lagt et utilbørlig press på valgkomiteen.

Dersom Gerd Kristiansen ikke hadde nådd opp, ville det betydd at LOs desidert største forbund ble stående uten en representant i LO-ledelsen. Fagforbundet har 332 000 medlemmer og nær en tredjedel av alle delegatene på LO-kongressen.

I VG kom kritikken til overflaten:

- Davidsen driver et høyt spill. Det er ikke bare bare å overse et så sterkt press fra LOs desidert største forbund, sa Sture Arntzen, forbundsleder i Handel og Kontor.