Skulle bare ta en snarvei over Norges nest mest brukte løype: - Den er ødelagt

En av Norges desidert mest brukte skiløyper fikk seg torsdag skikkelig juling av en kommunal søppelbil.

HER GIKK DET GALT: Søppelbilen bestemte seg for å ta snarveien mellom Tryvann og Skjennungstua i Oslomarka torsdag. Det endte slik, og løypemannskapet melder om ødelagte løyper som følge av kjøringa. Foto: Bymiljøetaten
HER GIKK DET GALT: Søppelbilen bestemte seg for å ta snarveien mellom Tryvann og Skjennungstua i Oslomarka torsdag. Det endte slik, og løypemannskapet melder om ødelagte løyper som følge av kjøringa. Foto: Bymiljøetaten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Snøen har lagt seg som et hvitt teppe over Oslomarka de siste dagene.

Alt ligger til rette for en knallstart på skisesongen i hele landet, også rett utafor hovedstaden. Men en av de aller mest brukte løypene - selve Nordmarkas autobahn - ble i dag kraftig oppkjørt.

Men dessverre ikke av en tråkkemaskin. I stedet var det en søppelbil som hadde forvillet seg inn i skisporet, skriver Nordre Aker Budstikke.

- Dette begynner å bli litt tradisjon, sier Knut Johansson i Bymiljøetaten i Oslo oppgitt.

GRUS: Søppelbilen har dratt med seg mye grus som til vanlig ligger under snøsåla. Foto: Bymiljøetaten
GRUS: Søppelbilen har dratt med seg mye grus som til vanlig ligger under snøsåla. Foto: Bymiljøetaten Vis mer

- Løypa var fin

Det er ikke første gang dette skjer. 10. november i fjor havnet en søppelbil i grøfta omtrent samme sted, også den etter å ha kjørt inn på preparert skiløype, og ikke på brøyta vei, slik den skulle, skriver Nordre Aker Budstikke.

Løypesjef Johansson har ansvar for Nordmarka, og seksjonen hans har holdt på tidlig og seint for å lage trikkeskinner til ivrige skigåere.

- Nå var det i ferd med å bli fine forhold. Løypa var fin, og dette er en av de første løypene som er av såpass bra kvalitet i nærheten av Oslo, sier han til Dagbladet.

BLE STOPPET: Skigåere hadde kommet seg ut i marka i dag, men ble møtt av et noe uventet syn i form av en søppelbil. Foto: Bymiljøetaten
BLE STOPPET: Skigåere hadde kommet seg ut i marka i dag, men ble møtt av et noe uventet syn i form av en søppelbil. Foto: Bymiljøetaten Vis mer

Strekningen der søppelbilen har kjørt og løypa er delvis ødelagt ligger mellom Tryvann og Skjennungstua. Søppelbilen kjørte seg fast ved Nordmarkskapellet, og både løypekjørere og skigåere kom forbi i viraken.

Bilens sommerrute

Ifølge Johansson i Bymiljøetaten er det 4-5 kilometer med skiløype som er ødelagt. Og bilen selv kommer også fra Oslo kommune. Kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen beklager hendelsen sterkt overfor Nordre Aker Budstikke.

- Den aktuelle løypa preppes over det som er renovasjonsbilens sommerrute inn til tømmesteder i Nordmarka, sier han.

Egentlig skal bilene kjøre en annen vei på vinteren. Den er også relativt mye lenger. Ifølge Bakke Fredriksen i Renovasjonsetaten hadde ikke sjåføren fått beskjed om å kjøre en annen vei, og møtte etter hvert på både skigåere og løypemaskinen.

- Det er klart dette ikke er med vilje, men her er det tydelig at noen ikke har tenkt seg om. Dette får konsekvenser for veldig mange, og jeg synes dette er tragisk. Den er ødelagt, sier løypesjef Johansson til Dagbladet.

Grus og ødelagte spor

Ifølge han er skiløypa Norges nest mest brukte løype, etter Sognsvann - Ullevålseter.

- Det er ille. Mange vil ut å gå. Nå ligger det grus i snøen og spor er kjørt i hjel.

Johansson sier skiløypa i seg selv er motorferdselsfri utmark og dermed ikke lov å kjøre på.

- Vi har stått på veldig for å lage løyper. Gutta satt klare og leste på Yr. De gjorde jobben så tidlig at skiløperne ikke hadde rukket å reagere. Nå er det faktisk føre, og det er innmari viktig å lage såle som rekker å herde litt og får festet seg, sier han.

- Søppelbilen stanger seg gjennom såla uten firehjulstrekk. Forhjula butter og bakhjula spinner. Det pisker opp ekstra grus, sier Johansson.

De håper nå å få stelt i stand løypa i Nordmarka igjen.

- Skaden har skjedd og ingen har dødd, men en del er ikke i så godt humør.

For øvrig melder skiforeningen om eller gode skiforhold i Marka, med -1 til -6 grader og flere nylig preparerte løyper.

Skulle du likevel bli fristet til å komme deg ut på ski i helga, har Dagbladet testet skiene for deg som helst vil slippe å smøre.

Om det frister enda mer å bli sittende i sofaen, kan du i helga følge en meget spennende verdenscuphelg fra Lillehammer, blant annet med Petter Northug på startstreken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer