- Skulle bare ta en tur i solen

Sykehjemsbeboeren i 80-åra kjørte på sterkt trafikkert vei fordi han tok feil retning i et kryss.

LIVSFARLIG FERD: Mannen i 80-åra kom seg ut på E10 og rullet av gårde - til stor forskrekkelse for medtrafikanter. Foto: PRIVAT
LIVSFARLIG FERD: Mannen i 80-åra kom seg ut på E10 og rullet av gårde - til stor forskrekkelse for medtrafikanter. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen i 80-åra som kjørte langs motorveien i 80-sonen med sin elektriske rullestol på lørdag, var i dag ute og kjørte igjen, ifølge avdelingsleder på Vestvågøy sykehjem i Nordland, Ingunn Holand.

- Jeg så at han var ute og kjørte rundt i solen i dag også. Men da var han ikke på Europaveien, sier hun.

Holand presiserer at mannen ikke stakk av fra sykehjemmet, men at han har fått tildelt en elektrisk rullestol for å kunne ta seg rundt som han vil.

Ville ut i solen
Årsaken til at mannen kjørte langs den trafikkerte veien på lørdag, var at han tok feil retning i et kryss, ifølge Holand.

- Hovedveien ligger en kilometer fra sykehjemmet, og beboerne pleier å kjøre en runde på noen småveier nær Europaveien, men aldri ut på denne. Men på lørdag tok mannen feil retning, og tullet seg opp på hovedveien.

- Så vidt jeg vet var målet med turen å komme seg ut i solen. Vi har et nydelig vær her oppe, forteller Holand.

Hun vedgår at episoden kunne blitt dramatisk, men ettersom alt gikk bra har beboere og arbeidere på sykehjemmet ledd litt av episoden i dag.

- Vi ble overrasket over at det er blitt så mye oppstuss. Hovedpersonen synes det var festlig å se seg selv i avisen, sier Holand.

Politiet i Midtre Hålogaland politidistrikt fikk inn meldinger om rullestolkjøringen lands E10 mellom Leknes og Gravdal, men hadde ikke ressurser til å ta affære, ifølge operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt, Svein Tore Engen.

Mannen rakk å kjøre et godt stykke langs den trafikkerte veien, der fartsgrensen er 80 km/t, før han ble hentet av personer fra Vestvågøy sykehjem i Gravdal, der han bor.

- Skummel situasjon
Taxisjåfør Ann-Mari Danielsen ved Leknes taxi hadde kunder i bilen da hun i sekstida lørdag kveld oppdaget den eldre mannen i rullestolen midt i veibanen på E10 mellom Leknes og Gravdal.

- Situasjonen var veldig skummel. Veistrekningen er sterkt trafikkert og fartsgrensa er 80 kilometer i timen. Det var synd at jeg hadde full bil. Ellers kunne jeg ha stoppet og tatt ham med, sier Danielsen.

Taxisjåføren er ikke imponert over hvordan hun ble møtt av politiet da hun slo alarm.

- Sykehjemmet rykket ut
- Først lurte de på hva problemet var. Da ble jeg helt satt ut. Så ble jeg fortalt at de uansett ikke hadde patruljebil tilgjengelig før klokka åtte, sier taxisjåføren og legger til:

- Politiet sier de ønsker å bli tipset, men det hjelper jo lite når de ikke har folk å sende ut.

Ann-Mari Danielsen valgte å ringe hjemmesykepleien i Leknes, som i sin tur kontaktet hjemmesykepleien i Gravdal.

- Hjemmesykepleien i Gravdal skal ha all ære for at de tok det på alvor. De var raske til å rykke ut. Men i mellomtida hadde personell fra sykehjemmet kommet til for å hente mannen, forteller hun.

Politiet mener ikke de kan lastes for at det ikke var de som løste situasjonen.

- Denne saken var løst før vi rakk å rykke ut, sier operasjonsleder Engen i Midtre Hålogaland politidistrikt.